Diploma, nyelvvizsga nélkül?

Kik a Magyarországi Szülők Egyesületének a tagjai? Hányan vannak ők? Voltak-e hosszas kutatások, elmélyült vizsgálatok, érdemi konzultációk oktatási szakemberekkel, mielőtt kiadták állásfoglalásukat, mely szerint nyelvvizsgához kötni a diplomát alkotmányellenes és diszkriminatív? Alkotmányjogásszal beszéltek az ügyben, vagy csak dobálóznak a szavakkal? Eszükbe jutott-e, hogy bő öt évvel ezelőtt, amikor a nyelvi előkészítő évfolyam indult, pont ők tiltakoztak a bevezetése ellen? Emlékeztetőül: miután több nemzetközi összehasonlító felmérés is igazolta, amit korábban is sejtettünk, hogy jelentős Magyarország lemaradása az idegennyelv-tudás terén, a középiskolák egy plusz évet (kvázi “nulladik évet”) iktathattak be, amelyben heti 10-14 órában idegen nyelvet tanulhatnak a gyerekek – pont az esélyegyenlőség érdekében, pont azért, hogy ne a család anyagi háttere determinálja a nyelvtanulás sikerességét, hanem minden gyereknek legyen lehetősége a megfelelő nyelvi szintet elérnie. Nem meglepő módon óriási igény mutatkozott az ilyen osztályok iránt, sokan ennek alapján választottak középiskolát. Ez az intézkedés valóban a diszkrimináció ellen hatott, nem csak szavakban, hanem konkrét intézkedésekben. Ez ellen tiltakozott annak idején az MSZOE, akkor is ugyanolyan színvonalú érvekkel, mint most a kötelező nyelvvizsga ellen.

A felvetés annyira komolytalan és megalapozatlan, hogy valójában nehezen érthető, miért kapta fel ennyire a média, és az egész sajtóközlemény színvonala olyan, hogy nem igazán vitaalap, de azért legalább az elejét nézzük meg közelebbről (az idézetek a MSZOE honlapján megjelentek betűhív másolatai; a nyelvi megformáltság és a helyesírás már önmagukban jelzik a kiadvány igényességét):

Sérti az egyenlő bánásmód elvét, ha „nyelvvizsga papír” hiánya miatt nem adják ki gyermekeinknek a felsőoktatási végzettséget igazoló oklevelet

Persze, értjük, a “nyelvvizsga papír” az államilag elismert C típusú nyelvvizsgát jelenti, és örömmel konstatáljuk, hogy a szerzők egyéni meggyőződésük szerint kezelik az akadémiai helyesírás szabályait, ami igen dicséretes, ám a hivatalos nyelvhasználatban ez némileg túlzott szabadosságnak tűnhet. A “gyermekeinknek” szóhasználat kicsit nevetséges 21-22 év feletti emberekre, de hát nem is a tárgyilagosság volt itt a cél, hanem a hangulat: szegény, elesett gyermekeinket megfosztják a diplomájuktól a gonosz felnőttek.

De miért is sérti ez az egyenlő bánásmód elvét? Mert csak az kap diplomát, aki teljesítette a követelményeket?

Diplomás segédmunkásokat termel a Magyar Felsőoktatási Rendszer, mivel a diplomához való eljutást jelentősen korlátozzák a nyelvvizsgához kötött követelmények.

A gyermek, mint segédmunkás. Kreatív nagybetű-használat, nem rossz, magánlevélben senki sem szólhatna rá egy szót sem, itt azonban sokat levon a fogalmazvány hiteléből. De “nyelvvizsgához kötött követelmények”? Ezt tényleg így mondjuk? Valamint “diplomához való eljutás”? Diplomaszerzést tetszett akarni mondani? Ami a tartalmat illeti: konkrétan miért is korlátozza a “diplomához való eljutást”? Mert nyelvvizsgát mernek érte kérni? Kérnek ám ennél sokkal nehezebbeket is – rengeteg zárthelyi dolgozatot, vizsgát, szigorlatot, szakmai gyakorlatot, sok minden mást. A nyelvvizsga pont az egyik legéletszerűbb követelmény.

A “diplomás segédmunkás” kitétel is megérne egy misét, mert valóságtartalma erősen közelít a nullához, ez is csak a szánalomkeltés érdekében került bele.

Sikeres záróvizsga letétele után sem kaphat végzettségének megfelelő állást a hallgató, mert a felsőoktatási intézmény nem ad ki végzettségét igazoló oklevelét annak, aki nem tud bemutatni egy saját költségén megszerzett „C típusú” középfokú nyelvvizsga bizonyítványt.

Többszörösen téves állítás; majdnem azt mondtam, hogy csúsztatás. A záróvizsga után még nincs végzettsége a hallgatónak, mivel nem tett eleget az összes követelménynek. A durvábbik csúsztatás itt a “saját költségen megszerzett” vizsga kitétel. Ugyanis mióta az emelt szintű nyelvi érettségi C típusú nyelvvizsgát ér, nincs értelme “saját költségen megszerzett” vizsgáról beszélni, megszerezheti ingyen a nyelvvizsgát a középiskolában a tanuló. Azt már ne is említsük, hogy még a kétszintű érettségi bevezetése előtt már néhány évvel visszatérítették a végzős középiskolások korábban megszerzett nyelvvizsgájának vizsgadíját, tehát már akkor is ingyenes volt. Persze, ha valaki az utolsó pillanatra hagyja a vizsgát, annak valóban valamelyik nyelvvizsgaközponthoz kell elmennie azt letenni, ami természetesen díjköteles. De ha középiskolában nem is szerezte meg valaki a nyelvvizsgát (ami pedig egyáltalán nem lehetetlen, sőt), akkor is 3-4-5 éve volt rá felsőoktatási tanulmányai során, és az első pillanattól kezdve tudta, hogy ez is a követelmények közé tartozik, tehát csak magára vethet.

De hogy jön ide, hogy “nem kaphat állást”? Ismét csak egy hangulatkeltő szándékú, megalapozatlan kitétel, az álláshoz jutás ugyanis sajnos még a diploma megléte esetén sem garantálható senkinek – tetszik tudni, “teljes foglalkoztatottság” a szocializmusban volt, de már akkor sem volt igaz.

Mehet a főiskolát, egyetemet sikeresen elvégzett fiatal segédmunkásnak vagy betanított munkásnak.

Na de pont erről van szó, hogy nem végezte el sikeresen a főiskolát, egyetemet az a fiatal! Ez nem érvelés – ez egészen egyszerűen hamis kérdésfelvetés, amikor a kiindulópont téves (hazug, nevezzük nevén). Mint ha azt kérdeznénk, hogy szabad-e ártatlan embert börtönbe csukni. A kérdés megfogalmazása nem hagy helyet kételynek, mert ki válaszolna erre igennel. De ha nem ártatlan? A kérdés ezt a lehetőséget nem engedi meg.

Nem hisszük, hogy ez volt a „Bolognai folyamat” célja, és nem preferálják ezt a gyakorlatot az OECD jelentések sem!

A csoda vigye már el azt a fránya helyesírást, mindig csak a baj van belőle. De a legrosszabb mégis a mondat második fele. Mert kevés kínosabb van annál, mint amikor valaki nagy elegánsan egy idegen szót használ, csak sajnos rosszul… Az OECD-jelentések ugyanis nem “preferálnak” semmit. Több mindent viszont proponálnak (javasolnak, indítványoznak).

A sajtóközlemény elemzését itt hagyjuk is abba; ha nem kapott volna érthetetlen módon ekkora sajtóvisszhangot, az ember nem is szívesen foglalkozott volna vele, mert egyszerűen kínos. Mint amikor egy rendkívül gyenge színpadi produkciót látunk, és nézőként mi érezzük magunkat kínosan. Viszont a reakciókból kiderült, hogy Keszei Sándor jól számított, csúsztatásaival és populizmusával ügyesen rájátszott az általános tájékozatlanságra, és így ismét sikerült több helyen is szerepelnie és a fiatalság megmentőjének szerepében tetszelegnie. Több helyen jelentek meg ugyanis olyan vélemények, hogy tényleg, minek a nyelvvizsga, úgyis csak a tudás számít, az meg az állásinterjún kiderül. Egyrészt önmagát csapja be az, aki azt képzeli, hogy nyelvvizsga nélkül egyáltalán eljut az interjúig. Annyi jelentkező fogja beírni a két, gyakran felsőfokú nyelvvizsgát, hogy az ezzel nem rendelkezőket már az önéletrajzok átfutása során kiszórják. Továbbá súlyos tájékozatlanság a mai nyelvvizsgarendszereket összekeverni a korábban monopolhelyzetben lévő “Rigó utcával”, ahol valóban születtek érdekes eredmények – ennek azonban lassan húsz éve! A mai nyelvvizsgák európai sztenderdeken alapulnak, komoly szakértői háttérrel rendelkeznek, és rendszeres ellenőrzéseken esnek át – az akkreditációt nem adják könnyen, és adott esetben meg is vonják: volt már rá példa. Ma már a valós, életszerű nyelvtudást mérik, mindegyik nyelvvizsga középpontjában a kommunikáció áll. Hát ezek ellen szólt a Magyarországi Szülők Egyesülete.

A bejegyzés elején feltett kérdéseim nem költőiek voltak – tényleg érdemes lenne tudni, hogy valóban hány magyarországi szülőt képviselnek, mert az Egyesület képviseletében a médiában kizárólag az elnök, Keszei Sándor jelenik meg, más megszólalót hosszas kutatás után sem találtam. Akik esetleg még nem hallották Keszei urat, azoknak ajánlom figyelmébe ezt a felvételt, 2:00-től beszél ő. 4:24-ig feltétlenül érdemes nézni (“Hát igen, hát tulajdonképpen, hát mondhatni azt, hogy a női testet megmutatni, igazából, ha mint férfi mondom, hát nem egy visszavető dolog egy férfi számára”.) Felhívnám még a figyelmet a kimunkált érveléstechnikára, különös tekintettel arra a részre, amikor egyetlen mondaton belül két ellentétes dolgot állít (“Hát elvileg, ahogy mondtam, hogy mindegy, igazából, hiszen magánélete van, illetve nem mindegy, mert hát ahogy mondtam, ezt pedagógus hivatásban nem teheti meg.”)

Ő tehát az az ember, aki a Magyarországi Szülők Egyesületét képviseli. Csak remélni merem, hogy nem közpénzből tartjuk fenn.

Share

458 hozzászólás “Diploma, nyelvvizsga nélkül?” bejegyzéshez

  1. Pancsika, inkább ne alkoss véleményt olyasmiről, amiről nem tudsz semmit.
    Az egyetemi/főiskolai követelmények semmivel sem elborzasztóbbak, mint 20 éve. De a fejkvótarendszer bevezetése előtt az iskolákba csak egy megválogatott elit juthatott be. Az, aki odavaló volt. És ezek az emberek minden megszerezhető többletpontért hajtottak. Ezért VOLT nyelvvizsgájuk. Nyelvvizsgája most is azoknak nincs, akik nem valók a felsőoktatásba. Sorry, de ez a nagy helyzet. (De ez már hússzor le is lett írva.) A kreditrendszer bevezetése előtt nem voltak sorozatosan halasztott vizsgák, félévek. Ha nem jött össze, akkor ennyi volt. Repültél.
    Nemzetközi konferenciákon nyelvtudás nélkül soha nem lehetett érvényesülni. Mit gondolsz, szinkrontolmács beszélt helyettük??? És most nem az oroszról beszélek.
    Nézd, én baromira sajnálom, hogy varrónő létedre iskolapadba kellett ülnöd. A rendszer hibája, amiért ilyen tortúrára voltál kényszerítve. De ugye erről azért nem a többiek tehetnek? Kicsit fárasztó ez a sértődöttség.
    A diploma értékét meg kell őrizni. Aki nem tud nyelvvizsgát szerezni, annak sorry, így járt. Valamit valamiért.
    És hidd el, a magyar felsőoktatás nem aggódik, hogy elszívják azokat az agyakat, akik nem beszélnek idegen nyelveket. Anélkül ugyanis nem kellesz külföldön sehova.

  2. Akkor ezek szerint a főiskolások fele nem való a felső oktatásba!
    20 éve és előtte valóban egy szűk elitt juthatott a felsőoktatásba. Most ők irányítják az országot!
    Meg lehet nézni hová jutott az ország!
    2. Ön megint a nyelvvizsgára hegyezte ki a témát és nem a nyelvtudásra!
    Ön pl utána nézett már, annak, hogy azok akik bemutat önnek egy nyelvvizsgát az rendelkezik e nyelvtudással?
    Félek tőle nem! Mit szólna hozzá, ha tenne egy próbát! Vagy mondjuk Angol.info.
    Biztos van valahol nyoma annak, hogy kik szereztek az elmúlt 10 évben nyelvvizsgát. Kísérlet képpen újra lehetne őket vizsgáztatni és mondjuk összehasonlítani azokkal akik ugan nem rendelkeznek nyelvvizsgával, de évekig éltek külföldön.
    Szerintem meglepő eredményre jutnának!

    1. Ne haragudjon, Péter, de ön vitaképtelen. Többször válaszoltam már én is, más is az összes korábban feltett kérdésére (a mostaniakra is), de ezekről a válaszokról, érvekről egészen egyszerűen nem vesz tudomást, hanem ugyanazt ismételgeti most már legalább huszadszor. Minimum udvariatlanság (hogy más minősítést ne használjak) teljesen negligálni a vitapartner felvetéseit. Akkor mi a vita célja, ha oda sem figyel arra, amit mondanak magának?
      Szerintem már óvodában is ciki a “csakazértis” és a “de akkor is” szintű “érvelés”, de azon túl már teljesen elfogadhatatlan.

      1. A vitának nincs célja. Dühöng, mert nem teszik könnyebbé az életét a nyelvvizsgakövetelmény eltörlésével. Nem érti, hogy nem ő dönti el, mikor teljesítette az elvárásokat. És önigazolást keres magának. Feltételezem, soha életében nem próbált valódi diplomás, értelmiségi állásra jelentkezni. Ott megtudná, hogy is néz ki egy interjú. És hogy szóba sem állnak vele a nyelvizsgapapír nélkül. És a papír birtokában is szépen bizonyítania kell a nyelvtudását. Akkor rögtön másként látná a dolgot.
        Sajnos a felsőoktatásba bekerültek fele tényleg nem oda való. Íme a bizonyíték:-((

        1. Kedves Arabella! Képzelje pályáztam már sok valódi értelmiségi munkakört és elárulom, hogy nem a nyelvvizsgán, hanem a diploma hiányán bukott meg a dolog!
          Ezt onnan tudom, hogy nem kértek nyelvtudást!
          2. Volt ismerősöm aki ugyanannál a cégnél helyezkedett el diplomával és lóvári nyelvvizsgával a zsebében. Nem hiszem, hogy ő többet tudna nálam és jobb szakember lenne lóvárival!

  3. Kedves Angolinfo. Ön ugyanígy játszik! Ön is csak a saját véleményét mondja sokadjára, anélkül, hogy egy kicsit is jobban utána nézne a dolgoknak!
    Arabella az előző hozzászólásában több ezer hallgatóra mondta ki, hogy alkalmatlan arra, hogy a felsőoktatásban tanuljon!
    Kíváncsi lennék rá, hogy önök találkoztak e már azzal a több ezer kallgatóval! Köztük velem is!
    Önök látatlanban lehúznak gyengének és alkalmatlannak minősítanak, mert nincs nyelvvizsgám! Anélkül, hogy látnák mit tudok. Önök ugyanúgy negligálnak.

  4. Kedves Péter,

    nyelvtudás és nyelvvizsga nem zárja ki egymást. Ha valaki tényleg tud egy nyelvet, nyugodtan jelentkezzen, egészen biztosan le tud vizsgázni. Ismétlem, ha tudja azt a nyelvet.
    De először praktikus, ha az anyanyelvét is gyakorolja, megtanul helyesen írni, mondatot szerkeszteni, egyes-többesszámot, alany-állítmányt egyeztetni, ilyesmi.

      1. Hogy kézbe kapja a diplomáját 🙂

        De ünnepélyesen megígérem, hogy ez volt az utolsó levelem. Ön egy kifejezetten értelmes, művelt és fejlett viselkedéskultúrájú ember, én pedig látványosan ostoba és közönséges vagyok, így soha nem tudjuk megérteni egymást.
        Kívánom Önnek, hogy minél hamarabb legyen meg a nyelvvizsgája és a diplomája. Tényleg!

        1. Kedves Mari. Ezek szerint ön is csak a papírt tartja fontosnak és nam a tudást.
          Ezek szerint ön csak akkor hajlandó egy emberrel angol szakmai nyelven beszélgetni, ha megvillant önnek egy nyelvvizsga bizonyítványt?
          Kívánok önnek sok papírral rendelkező munkatársat és kívánom, hogy a papír mögött tudással is rendelkezzenek!

          1. Péter, maga vagy ennyire ostoba, vagy erre az oldalra szakosodott troll. Gyanítom, az utóbbi. De lehet, hogy egyszerűen orvosi eset. Mindenesetre a maga oktatására költeni felesleges, a szövegértés láthatóak egyáltalán nem megy. Semmi gond, nem lehet mindenki tökéletes.

            Javaslom, próbálkozzon az alábbi összefüggések megértésével. Nem biztos, hogy sikerül, de hátha….:

            Diploma hiányában az ember proletár életformára van kényszerítve, ami, mint tudjuk, embertelenség és szükségtelen szenvedést okoz.
            A diploma feltétele a nyelvvizsga.
            A nyelvvizsga megfelelő szintű nyelvtudás esetén GOND NÉLKÜL letehető.
            A megfelelő nyelvtudás megszerzése áldozatokkal jár (kellő mennyiségű idő és energia ráfordítása).
            A szabályon változtatni nem fognak és nem is akarnak.

            Összegezve: (segítek) ha nem áll neki tanulni, nem lesz nyelvvizsgája, emiatt nem lesz diplomája, és ezen okból kifolyólag továbbra is proletár életformára lesz kényszerítve. És ez nem fog változni.

  5. Nézze Péter, én a következő jelenséggel találkoztam (saját szakmámban):

    Szakmai gyakorlatra hallgatók tömege jön hozzánk. Sokan alap biológiai és kémiai ismeretekkel sem rendelkeznek. Olyan fogalmakkal kell megismertetnünk őket, amiket 15-20 évvel ezelőtt már a felvételire meg kellett tanulni, nem harmadévben. Amikor még felvételizni kellett, és nem érettségivel lehetett bejutni, és nem voltak fizetős szakok. Sokuknak nyelvvizsgája sincs. Ezek jó része nem fog diplomát kapni. Odavaló? nem. Persze nem mind ilyen, de a 10% biztosan. És akkor ezek még jó szakokról jöttek!! És mielőtt félreértené: az iskolák ugyanazt a tudást várják el, mint korábban, ugyanazok tanítják őket. NEM a tanítás minőségében van a hiba.
    A férjem, mint tudja, matekot tanít. A tanárképzőn anno két kézzel szórták ki a diákokat. Nem tanultak, nem tudtak tanulni, századszor is halasztottak egy vizsgát, mert a képességeik, hmmm…….
    Ez van. Ennek a hülye rendszernek a hozadéka ez is. Mostanra oda jutottunk, hogy vannak elitképző egyetemek/főiskolák, ahol értékes papírt kap az ember, ami kiváló belépő a munkaerőpiacra, és vannak az érettséginél alig több tudást nyújtó egyebek, ahol siralmasak az eredmények. No OTT találja azt a sok-sok embert, aki nem kapja kézhez a diplomáját. Nekik esélyük sincs bejutni egy jó iskolába, és az előírt, mindenki számára sztenderd követelmények egyszerűen túl magasak a számukra.

    1. Kedves Arabella! Akkor a férjének tudnia kéne, hogy az ELTE 2005 -06 tájékán pénzhiányra hivatkozva leépítette a TTK idegennyelvi lektorátusát! A BTKn a nyelvlabort 7 lakat alatt őrzik, aki meg nem nyelvszakos az be se teheti a lábát az idegen nyelvi lektorátus könyvtárába. A nyelvi kurzusok csak az első 10 jelentkező számára ingyenesek persze a létszám hamar 30 felé ugrik.
      2 rokonom is oda jártak, és ilyen körülmények között tanulták a nyelvet.
      Ön szerint így hogy lehet nyelvet tanulni? Már az nagy segítség lett volna, ha a könyvtárat és a nyelvlabort használhatták volna!

      1. Pancsika, nem nyelvekről beszélünk. A matekot sem tudták. Ne keverjük.
        A mi hallgatóinkon pedig természetesen nem profi szakmai tudást és gyakorlatot kérünk számon, hanem azt, hogy legalább a minimumot tudják. Azt, amiből már vizsgáztak és amit az egyetemre hozniuk kellett volna. Az iskola számon kérni, ne aggódj. Negyedszeri nekifutásra átmegy a kegyelemkettessel. Nos ezek döntő többsége önköltséges. Szerinted?

    2. Szerintem ezért nem a hallgatók a felelősek, hanem az iskolák akik nem tanítják meg normálisan az anyagot és nem ellenőrzik kellő képen a diákok tudását! Az iskola azért van, hogy megtanuljuk azt amit nem tudunk és itt bizony sok múlik a tanárokon. A szakmai gyakorlat meg azért van, hogy amit elméletben tanulunk azt a gyakorlatban is megtanuljuk. Persze akik először mennek gyakorlatra érthető, hogy sok mindent nem tudnak. Mégis mit várt, hogy kész profik szakemberek mennek önhöz gyakorlatra? Valahol ezt is el kell kezdeni. Persze ez is olyan mint a legtöbb munkaadó akik fiatal frissen végzett szakembert keresnek 20 éves szakmai tapasztalattal.

  6. Nézzük a tényeket:

    1. Bizonyos nyelvek (így az angol, francia, német, esetleg a latin) nyelv ismeretére úgy tekintenek, mint ami kulturálttá és értelmessé tesz, illetve mint amelyek megtanulására a kulturáltság és az értelmesség ad lehetőséget. Ugyanakkor látványosan ostoba és közönséges emberek nehézség nélkül meg tudnak tanulni idegen nyelveket, miközben kifejezetten értelmes, művelt és fejlett viselkedéskultúrájú emberek számára a nyelvtanulás csaknem kivitelezhetetlen. Albert Einstein nyelvérzéke olyan rossz volt, hogy halála napjáig nem tanulta meg anyanyelvi szinten az angolt, ezzel szemben számos nyelvoktató a kultúráját és intellektusát tekintve sok szempontból egyező kvalitásokat mutat egy autóvezetés oktatóéval. Az is elgondolkodtató, hogy ha valaki például bolgárul tud, azt titokban inkább megvetik ezért, a barbár kelethez tartozónak szemlélve, míg ha valaki angolul, azt szinte már a nyugati kultúrák tagjaként, vagyis kulturálisan – intellektuálisan előrehaladottként kezelik.
    2. Egy értelmiségi munkakör sikeres betöltéséhez vagy van szükség nyelvtudásra, vagy nincs. Megvonni a diploma kiadását, és ezzel proletár életformára kényszeríteni egy egyébként tehetséges embert pusztán azért, mert az nem beszél idegen nyelveket, olyan embertelenség tehát, ami szükségtelen szenvedést okoz. Annak is, akitől megvonják a képességeinek és szükségleteinek megfelelő élet lehetőségét, de a társadalomban élő többi embernek is, akit megfosztanak attól, hogy ez a tehetséges ember a készségeit számukra is hasznos módon alkalmazza. Akkor már megfelelőbb, ha a munkaadó dönti el, hogy szükségesnek tartja-e a nyelvtudást egy adott munkakör betöltéséhez. Ebben az esetben is megtörténhet persze, hogy a munkaadó irreális követelményként állítja fel a nyelvtudást, azonban ha már a munkaadó sem tartja szükségesnek azt, akkor néhány kivételes helyzetet leszámítva nem is szükséges.
    3. A magyarok szenvednek attól, hogy országuk gazdasági – politikai teljesítménye, de még inkább a viselkedéskultúrájuk miatt alacsonyabb rendűnek tekintik magukat a nyugat-európaiaknál és észak-amerikaiaknál. Ezért, és azért is, mert a rendszerváltás óta valóban sok helyen lett szükség az angol nyelvtudásra, valamiféle pszichotikus szorongással és kényszerességgel tisztelik az angol nyelv tudását, az intelligenciáról és kulturáltságról alkotott zavaros elképzeléseiket arra vetítve ki. Az, ahogyan itt és most a nyelvtudást felfogják, elmebeteg tendenciákat mutat, ami csak azért nem tűnik fel sokak számára, mert a pszichózisnak egy tömegpszichózisként jelentkező változatáról van szó.
    Szerintem nem az oktatási intézményeknek kellene eldönteni, hogy egy munkáltató mit kérjen számon a leendő munkavállalótól!

    1. “kifejezetten értelmes, művelt és fejlett viselkedéskultúrájú emberek számára a nyelvtanulás csaknem kivitelezhetetlen”
      Péter, ne röhögtesse már ki magát ilyen kommentekkel. Jó, hogy meg nem állapítja, miszerint az intelligencia és a nyelvtanulás képessége fordítottan arányos…..

      További felvetéseire már nincs értelme érdemben reagálni. Bocsásson meg, de ha az az egyszerű tény, miszerint a diplomához valamennyi előírt feltételt teljesíteni kell, nem megy be a haja alá, akkor magán nem lehet segíteni. Nézze, itt mindenki felfogta, hogy képtelen megszerezni a diplomát. Tudom, 24 órát dolgozik/képtelen egyedül tanulni/képtelen csoportban tanulni/nincs a közelben tanfolyam/nincs pénze tanfolyamra/nincs pénze vizsgára/nincs nyelvérzéke (megfelelő aláhúzandó). Javaslom, nyugodjon bele szépen a helyzetébe, mert úgysem lehet ezen segíteni. Az ellenkezőjét, miszerint természetesen meg tudná csinálni a nyelvvizsgát, de dacból nem hajlandó, és ezért persze a papírját sem kaphatja meg, fel sem tételezem. Ennyire ugyanis senki sem lehet ostoba. De ha mégis, akkor teljes joggal kiérdemelte a Darwin-díjat.

      1. Kedves Arabella! Az egyetem csak olyat kérhet számon amit oktat és biztosítani tud!
        Ahová én jártam ott sajnos nem volt nyelvoktatás! Ami a hálótervben le volt fektetve mint követelmény azt mind teljesítettem. Úgy érzem, hogy jogos a követelésem a diploma iránt!
        Nem dacból csinálom, hanem pénz és időhiány miatt.
        Azért mert valami önnek természetes és sikerült nem jelenti azt hogy másnak is menni fog. Ön nagyon saját magához méri az embereket.
        Ha ön olimpiai bajnok lenne feltételezem megkövetelné mindenkitől az arany érmet!

        1. Pénz és időhiány miatt NEM nyelvvizsgázni, és NEM szerezni diplomát kiváló választás, valóban. Így természetesen esélye sincs arra, hogy olyan munkahelyet keressen, ahol nem napi tizensok órát kell dolgoznia méltatlan körülények között, gyalázatos fizetésért. Bölcs és átgondolt döntés. Gratulálok.

          1. Meglehet, de valamiből éni is kell! Sajnos a pénz nem a fán terem! Persze megtehetném, hogy azt mondom a főnöknek, hogy 4 kor lelépek és elmegyek nyelvet tanulni, de akkor másnap be se kéne mennem. Ugyanakkor, ha a diploma a kezembe lenne akkor cégen belül tudnék jobb pozicióba kerülni!

  7. Elkészült a HÖOK javaslata a felsőoktatási törvény tervezet módosítására:

    http://hook.hu:8080/c/document_library/get_file?uuid=b8c14bcd-b18a-47cd-a903-99cc9814da3a&groupId=10156

    Az utolsó fejezet pont a nyelvvizsgáról és a nyelvoktatásról szól.
    Nos én azzal a változattal maximálisan egyet értek! A HÖOK is elismerte, hogy a nyelvvizsga kérdés egy eléggé sarkalatos pontja a felső oktatásnak, melynek feladata lenne biztosítani a szaknyelvi felkészülést.

  8. Péter, ön a tipikus eset: nem akarásnak nyögés a vége. Nem hiszem el, hogy nem képes egy értelmes ember normális megoldást találni egy ilyen helyzetben. Akkor szánja rá a hétvégéjét, ha hétköznap megoldhatatlan. Sok helyen esénként is vannak tanfolyamok. Higgye el, a nyelviskolák ezen helyzetre is fel vannak készülve. És ne mondja, hogy a hét minden áldott napján, hétfőtől vasárnapig napi 12-14 órát dolgozik, mert ilyen nincs. Vagy ha igen, akkor fel kell őket jelenteni, és sürgősen ott kell hagyni őket. Mert ezt tiltja a törvény még vidéken is.Én kezem-lábam törném, hogy ebből a pozícióból mindenáron meneküljek.

    1. Elhiheti én is azon vagyok, de itt ez az egyetlen munkalehetőség! Azt nem szeretnék kockáztatni, hogy munka nélkül maradjak! Ne vagye sértésnek, de ön nagyon könnyen beszél. Nem olyan egyszerű feljelenteni egy céget és egy ilyen elhagyatott vidéken új munkát találni.
      Igaza van hétvégén járhatnék órékra, de hová? Sajnos a vidékünkön nincsenek nyelviskolák. Magán tanárok vannak de azok nagyon sokat kérnek és őszintén szólva nem túl jó a referenciájuk.
      2. Én korábban már érdeklődtem itt egy angol nyelvű országos közösség után. Hasonlóra gondoltam mint az ifjusági eszperantó szövettség! Érdekes erre nem kaptam választ. Ön is nyelviskolába és nyelvtanárhoz küldene, pedig azt már kifejtettem, hogy nekem egy idegen nyelvű közösség jobban feküdne mint egy heti 2×2 órás nyelviskola ahol irodalmi nyelvet oktatnak és munkafüzeti feladatokat oldanak meg.

      1. Nézze Péter, értem én, hogy nincs könnyű helyzetben. Elmaradott vidéken lakik, a jelek szerint ott is szeretne élni, és így nem nagyon tud ugrálni. Viszont ebben az esetben tényleg nem marad más megoldás, mint a nyelvtanulás, hogy diplomával a kezében helyben továbbléphessen. Írja, hogy nincsenek nyelviskolák a környéken, csak magántanárok.
        Nincs a közelben egy nagyobb város, ahova hétvégén bemenne tanulni?? Amikor fősulira járt, akkor is utazgatott, nem? A nyelvtannal pedig barátkozzon meg szépen, mert anélkül beszélni sem fog tudni, nemhogy vizsgázni. Ha viszont ez végképp nem megy (mivel az autodidakta tanulást eleve kizárja), maradnak a magántanárok. Tudom, hogy sok pénz (és persze nem akarok a zsebében turkálni, nem is tartozik rám), de őszintén: lát más megoldást? És ott még meg is választhatnák, hogy milyen módszerrel, milyen könyvből tanuljon. Valahol ezt a pénzt muszáj lesz megsórolnia, mert annak az esélye, hogy eltörlik a nyelvizzsgakötelezettséget, nulla. Annak már inkább látom lehetőségét, hogy előbb-utóbb elévül az abszolutóriuma. Nem értem, miért kell ezt megkockáztatni.
        A siránkozás pedig a világon sehova sem fog vezetni. Itt vagy előrelép, vagy nem marad más, mint a jelenlegi élete.

        Ezenk kívül árulja már el, hogy a fenébe tudna egy angol nyelvű közösségbe rendszeresen eljárni, ha nyelviskolába nem tud? Online klubok vannak, miért nem keres rá, és csatlakozik? Ki sem kell mozdulnia otthonról. Maga előtt is ott a net, nézzen körül.

    1. Kedves Péter, isten látja lelkemet, nem akartam már válaszolni, mert totális időpocséklás, egyszerűen nem akarja vagy nem tudja megérteni, amit írok – ennél is nagyobb baj, hogy a saját helyzetét sem érti, de ez már ne az én bajom legyen…
      Amit az előző kommentjében is kérdezett, az angol nyelvű közösség: egyrészt erre már korábban válaszoltam, de döbbenetes, hogy nem veszi észre most sem, akkor sem, hogy *már ott van*. Ön ugyanis ezeket az interneten írta. Ennél nagyobb angol nyelvű közösséget nem fog találni. Jó reggelt, megérkezett! Az, hogy észre sem vette, mindent elmond…
      És ne haragudjon, de komoly fenntartásaim vannak jóindulatával kapcsolatban, úgyhogy inkább most nem pocsékolnám tovább az időmet “Papíros Jocó” olvasásával – nem ismerek ilyen nevű újságírót egyébként, de remélem, csak ön írja, és nem ő, hogy lenne bármilyen szervezetem… A HVG-nek a nyomtatott változatát olvasom, ha majd ott is megjelenik a cikk, megnézem, bár ezt nem ígérem biztosra, mert őszintén szólva halálosan unom a témát.
      Még valami: megnéztem az oldal statisztikáit, és ezeket a kommenteket az elmúlt 30 napban összesen 224-en nézték meg. Magyarul mi négyen-öten nézzük kb. naponta, rajtunk kívül nagyjából a kutya sem. Semmire nem megy vele…

        1. Csak a korrektség kedvéért, a cikk nem említ semmi ilyesmit. A hozzászólások NEM a cikk részei. Ahogy én ezt a gyöngyszemet olvastam, két dolog merült fel bennem:
          Vajon miért van olyan érzésem, hogy azon a fórumon is aktív? Tud róla, hogy a gyalázkodásért egyszer még maga húzza a rövidebbet? Ráadásul egy olyan fórumon, ahol a társadalom hulladéka akar mindenáron önkifejezni. Mert ezek csalók és olyan szinten ostobák, hogy azt nem értik meg, mit vesztenek, ha lebuknak.
          Másrészt eléggé hiteltelen a siránkozása. Állítólag napi tizensok órát húz le a sóbányában, munkán és alváson kívül nincs élete. Ehhez képest láthatóan sok időt tölt a neten, no nem nyelvtanulással, hanem a nyelvvizsga-kötelezettséget szapuló oldalak látogatásával. Lassan követni sem tudom, hány oldalt linkelt ide be. Ugyan minek? Dühös toporzékolás ez, súlytalan is és nagyon kamuszagú.

          1. Kedves Arabella! Képzelje oda nem írok. Jóindulatból szóltam, hogy Önt és Angol. infot ott szapulják!
            Miből gondolja, hogy sokat vagyok net közelben.
            Napi néhány perc pihenő itt is van. Akkor tudok gép elé ülni. Engedje már meg a világ, hogy napi néhány perc lazítás nekem is jusson!
            Amúgy Zsoltnak igaza van. Amit Ön és Angol.info itt művel az is gyalázkodás, ugyanis látatlanban több ezer embert szakmára alkalmatlannak minősítettek! Ez nem csak gyalázkodás, hanem rágalmazás, becsületsértés, sőt hitel rontás!

          2. Hát mit mondjak, Arabella, nem csinált kedvet ahhoz, hogy mégis rákeressek, hol található a hvg-n az a cikk. Majd elleszek nélküle.
            A sors iróniája, hogy közben egy ismerősről kiderült, hogy már második éve nem kapja meg a diplomáját, mert nincs meg a nyelvvizsgája. Ez már nem az első neki, a régebbihez még nem kellett, ezt meg munka mellett szerezte (volna), azt mondta, nem volt ideje a nyelvtanulásra is. Tudja, mit csinál azóta? Nyelvet tanul. Kicsit lassan halad (munka mellett, ugye), és még nem biztos benne, mikor fog vizsgázni, mert néha előfordul, hogy kimarad egy-két hónap a tanulásból (említettem már a sok munkáját?). De gyűri, ugyan nem túl lelkesen, de kitartóan, és biztos benne, hogy majd eléri egyszer azt a szintet, hogy meg merje próbálni a vizsgát. Közben a középiskolás gyerekét noszogatja, hogy ő még az érettségi előtt tegye le a nyelvvizsgát, hogy később ne legyen ilyen gondja. Ő valószínűleg tavasszal nekifut. Hát, ilyen is van.

  9. Kedves Angol.info és Arabella! Elolvastam a cikküket és sajnos egyet kell, hogy értsek Péterrel és Pancsikával. Személyes tapasztalat.
    3 éve raktam le németből a közép C nyelvvizsgát. Azt követően köztársasági ösztöndíjjal kijutottam Berlinbe. És csodák csodája egy kukkot nem tudtam. Alig értettem amit beszéltek! Hogy történhetett ez? Hogy tehettem le a középfokú Ct ha utána meg sem tudtam szólalni! Az 1 hónapra tervezett tanulmány utam fél évre hosszabodott. Hitelből önköltségen! Ennyi időre volt szükségem, hogy a szükséges nyelvtudást elsajátítsam! Sok pénzt beleöltem korábban a nyelvtanulásba, de csak egy még drágább külföldi út segített a nyelv biztos elsajátításában. Mondanom sem kell, hogy pályafutásom a munkaerő piacon egyből hitelek tömkelegével indult.
    Azóta egy nagy multi HR olytályán dolgozom és 3 nyelven beszélek perfekt. Sok felvételiző érkezik hozzánk nyelvvizsga bizonyítvánnyal, de csak a töredékük beszél elfogadható szinten! Hogy kaphattak azok az emberek bizonyítványt, ha meg sem tudnak szólalni?
    És ez sajnos nem kitaláció, hanem saját tapasztalat. Arra is volt példa, hogy valaki az angol nyelvű felvételin átcsúszott, de mikor egy külföldi delegáció érkezett hozzánk, a tárgyaláson felsült! Mondanom sem kell, hogy ezzel a cég is jó beégett.
    Azóta az álláshirdetésben nem nyelvvizsgát, hanem NYELVTUDÁST kérünk és elfogadjuk, ha valakinek nincs a kezében a diploma mert nincs nyelvvizsgája csak nyelvtudása. Ilyen dolgozónk is van!

  10. Annyit még hozzá tennék, hogy törvényileg az egyetem, csak olyan feltételeket szabhat a diploma kiadásához, amiket ő maga is biztosítani tud, de legalábbis tartalmazza a szakos hálóterv!
    A tény az, hogy nagyon kevés felsőoktatási intézményben van lehetőség a nyelvtanulásra és mégkevesebb szak hálóterve írja elő, vagy tartalmazza a nyelvoktatást mint kurzust. Ergo az egész nyelvvizsga követelmény a diplomához gyakorlatilag törvény ellenes. Márpedig egy törvényellenes cselekedet az bűncselekmény.
    Ugyanakkor engem nagyon felháborít, hogy önök csak úgy látatlanban lehurrognak több ezer embert azért mert nincs a nyelvvizsga miatt a diploma a kezükben. teszik ezt úgy, hogy még csak nem is találkoztak azokkal az emberekkel és azt sem tudják, hogy mit tudnak és mit nem! Egy államvizsgát nem adnak csak úgy lufira. Azt szakdolgozat, szakmai gyakorlat és szigorlatok egész sora előzi meg. ha önök szerint az az ember aki nem tud letenni egy nyelvvizsgát az alkalmatlan arra a szakmára, akkor ezen logika alapján azoknak az embereknek az államvizsgáig se lenne szabad eljutnia. De mégis eljutnak és valaki kitűnőre államvizsgázik. Ami nem könnyű! Az én évfolyamom kb 20% tudott csak 4-5 re leállamvizsgázni és voltak nem kevesen akiket bizony elvágtak!
    Ritkán hallani ilyenről, de aki mégsem tud azt elvágják. Nincs olyan, hogy az államvizgsán már átmegy, ha odáig eljutott!
    Ott keményen tudni kell. Nálunk pl senkit nem rugdostak át!

  11. Ha már Zsolt elő jött egy konkrét példával én is hozok egyet. Ez nemrég történt meg a cégünknél!
    Egy fiatal projektmenedzyerrel aki alig fél éve van a cégnél! Kitűnően beszél angolul és németül ezért gondolták a cég vezetői, hogy kiküldik Düsseldorfba a nemzetközi vásárra! Felkértük, hogy tartson egy előadást a cégünk termékeiből.
    Gyakorlatilag 2 órát beszélt a semmiről a nagyérdemű közönségnek, ugyanis kiderült, hogy szakmailag egy 0!
    Sajnos itt látszik meg az, hogy sokan csak a nyelvvizsgának köszönhetik a diplomájukat!
    Én jobban otthon vagyok ebben a szakmában- mégis diploma nélkül egyszerű munkásként kell dolgoznom! Mondanom se kell, de 0 eladással és 0 partnerszerződéssel jött haza a vásárról! Ez hatalmas ráfizetés volt és e miatt így évvége felé csődközelbe került az egész cég!

    Kedves Angol.info és Arabbela. Kíváncsi lennék arra, hogy Zsolt felvetésire miként reagáltok! Ő konkrét példával és érvvel jött elő. Sajnos ez az érem másik oldala. Ez is azt mutatja, hogy a nyelvvizsga nem minden és aki nyelvtudással rendelkezik az nem biztos, hogy szakmailag is a toppon van. Márpedig aki szakmában helyezkedik el ott talán fontosabb, hogy egy gépet szakszerűen tudjon összerakni mint angolul köszönni!

    1. Péter, ne haragudjon, de nem akarok a továbbakban olyan értelmetlen kérdésekkel foglalkozni, mint a fent is leírt, de egyáltalán nem általános példák.
      Nézze, engem személy szerint a legkevésbé sem érdekel, hogy maga megszerzi-e valaha a diplomáját, lesz-e normális munkája, családja, vagy egyáltalán, süt-e magára holnap a nap, vagy sem. Nem érzem küldetésemnek, hogy meggyőzzem magát a nyelvvizsga és a diploma fontosságáról. Élje az életét nyugodtan úgy, ahogy akarja. Nincs magához közöm, hála az égnek. Maga saját magának ássa a vermet, de ezt nem látja be. Nem képes megérteni, hogy a főiskolákról és az egyetemekről áramlanak ki a diplomás, nyelveket beszélő ÉS MELLESLEG kiváló szakemberek. Addig hőzöng és követeli a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését, amíg fel nem vesznek majd valakit a maga helyére, aki nemcsak a szakmát érti, de a diplomája is a kezében van. Tudja, vége a szocializmusnak, a munkaerő-piacon verseny van. Erre rá kéne már végre döbbenni.
      Szeretném végezetül megjegyezni: nem szükséges jeleznie “jóindulatúlag”, hogy mit és hol irkál össze velem kapcsolatban, tekintve, hogy totálisan érdektelen a számomra, mi a véleménye rólam. Irkáljon csak bármit, ami jólesik. Nehogy egy pillanatra is azt gondolja, hogy a tevékenysége hangyapucányi hatással is van az én életemre….

  12. Kedves Angol.info Én is gyűrtem amíg volt rá lehetőségem. Idővel aztán azt vettem észre, hogy csak a munka és a tanulás tölti ki az életem. A társadalomtól szinte teljesen elszakadtam! A társasági élet is fontos-igaz az nekem már régen nincs! Megfogadva tanácsát elkezdtem nemrég nyelvet tanulni! Úgyhogy már hétvégém sincs. Persze a lényeg, hogy legyen egy nyelvvizsgám, hogy majd legyen egy diplomám. Aztán majd közel a 40-hez eljutok majd oda, hogy végre társasági életet is élhetek és talán 50 felé majd a család is összejön! Ön igazán szerencsés, hogy a családja támogatta a sok tanulásban és a karrier építésben. Nekem sajnos nem volt ilyen szerencsém!
    Had kérdezzem meg, azt a kedves barátját is alkalmatlannak tartja a szakmájára? Annak ellenére is, hogy már van egy diplomája?

  13. Angol.info: Akinek egy csepp esze van, az eljut ide:-)

    A cikk egyébként röhejes, érettségiért (!!!) fizetnek vagyonokat, a nyelvvizsgákról nem is beszélve. Mondjuk számomra totálisan érthetetlen, miért nem tanulja meg inkább a nyelvet valaki feleannyiért (és akkor grátiszban még beszélni is tudni fog), de hát nagy az isten állatkertje és láthatóan a kerítés is alacsony. A kommentelők között pedig Darwin-díjakat osztogatnék:-)

  14. Kedves Arabella! Azért a szocializmust csak ne becsülje le!
    Az én családom annak köszönheti a kitörést a cseléd sorból! Előtte egy uradalmi majorban voltak a nagyszüleim napszámosok napi egy tál lencséért. És esélyük nem volt, hogy tanuljanak. Az uradalmi cselédek egyszerűen ki voltak tiltva az oktatásból.

    Másik észrevétel: Ahogy én látom Ön csak nekem és Péternek tud válaszolni. Zsoltnak miért nem válaszol? Kíváncsi lennék, hogy az ő történetére és példáira mit tud mondani! Ha jól értelmeztem az ő kommentjét ő gyakorlatilag nyelvtudás nélkül jutott diplomához és nyelvvizsgához is! Ha lett volna egy alap nyelvtudása akkor biztos, hogy boldogult volna külföldön!
    És még egy hír! Rátaláltam én is papíros jocó fórumára. Van ott egy srác aki MB dolgozónak adja ki magát. Egy távoli ismerősöm nekem is dolgozik a BM-ben. Utána néztem néhány dolognak ( Arabella, ha nem hiszi járjon Ön is utána)
    Valóban a ház elé került a nyelvvizsga kötelezettség eltörlése. Legalábbis ideglenes felfüggesztése. Ugyanis rengeteg diploma a páncél szekrényekben porosodik és elég sok visszaélés történt mind a nyelvoktatók mind a vizsgaközpontok mind a tanulók részéről. Egyszóval zajlik egy vita a parlamentben, hogy kiadják a visszatartott diplomákat egyúttal az oktatás szerves részévé teszik a színvonalas nyelvoktatást. Várhatóan a 2012-től középiskolába kerülők már más rendszerben fognak érettségizni ami egyen értékű lesz egy nyelvvizsgával.

    1. Árulja már el, mit lehet ezen még megbeszélni??? Hány példát elemezzünk még? És mi ugyan minek???
      Engem baromira nem érdekel, hogy ki hogyan szerezte a diplomáját. Felőlem fizessen érte, amennyit akar. Ha nem képes ésszel felfogni, hogy megbízható nyelvtudás és szaktudás nélkül normális munkát nem lehet találni, akkor maradjon így. Higyje el, engem egyikük sorsa sem érdekel, fikarcnyit sem. Szenvedjenek nyugodtan napi sok órát, fillérekért egy állat főnök uralkodása alatt, ha egyszer nem akarnak továbblépni. De énfelőlem ülhetnek otthon is egész nap, várva, hátha alkalmazza magukat valaki. Ha nem érti meg, hogy MINDEN megszerzett tudás magát gazdagítja és újabb ajtókat tár szélesre, akkor maradjon úgy és ott, ahol van. Egyéni szociális probléma.
      És próbálja valahogy megérteni végre, amit leírtam Péternek(……), hogy a munkaerőpiacon verseny van. Attól, mert megkönnyítik a diplomaszerzést, nem lesz kevesebb kompetens jelentkező. Attól magának ugyanolyan szar lesz a helyzete, ha maga kevesebbet nyújt.

      1. “megbízható nyelvtudás és szaktudás”

        Kedves Arabella! Pont ez a 2 dolog az amit se a nyelvvizsga se a diploma nem garantál! Zsolt példája rá a bizonyíték.
        Amúgy ha jobban elolvasná amit írunk láthatná, hogy senki sem a kiskapukat keresi. Én is ezerrel küzdök, hogy ez másképp legyen, de nem jutok 1-ről a 2-re!
        És a jelek szerint ezzel nagyon sok fiatal így van! Nem a szigorlatok, a szakmai gyakorlatok és a vizsgák vagy a nyelvtudás az akadály hanem a nyelvvizsga.
        A diplomák fele vissza van tartva! Ha már ilyen rossz az arány akkor ott szerintem nem a tanulók a hibásak!
        Ön korábban írta, hogy Önnek már a 80-as években 2 nyelvet kellet tanulnia és nyelvből is kellett érettségiznie. Had kérdezzem meg hol végzett?

  15. Kedves Arabella! Az igaz, hogy minden megszerzett tudás csak gazdagít. DE ne kérjünk már mindenből papírt! Ha valaki kíváncsi a nyelvtudásomra akkor üljön le velem beszélgetni. Adjon szakszöveget fordításra vagy levelezzen velem! De ne egy papír döntse el, hogy én milyen nyelven beszélek. Főleg egy olyan papír ne amiért én ki adok több 10 ezret.
    Döntsék el a munkaadók, hogy mit kérnek a leendő alkalmazottaiktól és a diploma az szóljon szigorúan csak a szakmáról!

  16. Én is képtelen vagyok idegennyelvet tanulni,egyszerűen nem áll rá se a fülem sem a szám.Miért nem kaphatom meg a diplomámat,amit nagy erőfeszítések árán elvégeztem?Nem lehet valaki jó könyvelő angol vizsga nélkül?Nyilván ,ha elém kerül egy szöveg valamit értek belőle,kinyomozom…de nem tudok le nyelvvizsgázni ezért nincs diplomám 🙁 három éve
    De jó lenne,ha eltörölnék…sok ember szerint butaság

    1. Kedves Babi.
      Most azért fontos a nyelvvizsga mert ez egy privát oktatási rendszer keretében szerezhető meg- amiért fizetni kell! Ez egy nagyon jó ötlet volt annó valaki részéről aki most ebből biztosan jól megél!

      Kedves Arabella és Angol.info.

      Nem tudom, hogy halloták e, hogy a MOL nagyberuházásokra készül Pakisztánban.
      Pakisztánban a második hivatalos nyelv az angol, mégis pastuul beszélő embereket keresnek!
      Érdekes, hogy egy olyan országban ahol a lakosság nagy része beszél angolul-mivel hivatalos nyelv-mégis pastuul beszélőket keresnek. Hogy miért!?- Mert ők nem hajlandók lemenni kutyába! Elvárják, hogy aki az ő országukba nem túristaként érkeznek azok beszéljék az Ő nyelvüket.
      Ezen érdemes lenne nekünk is elgondolkozni! Nem akarok nacionalistának látszani és hangsúlyozom! hogy hontosnak tartom a nyelvtudást, de itthon ide haza magyarul szeretnék mindenkivel beszélni. A kollégáktól kezdve a nagyfőnökig.
      Ha mégis külföldre megyek akkor meg használható nyelvtudásra lesz szükségem és nem nyelvvizsgára! Zsolt példája bizonyítja, hogy a nyelvviskolai kurzusok és a nyelvvizsga sajnos nem minden esetben adja a használhtó nyelvtudást. Max elhiteti velünk, hogy beszéljük a nyelvet, és ad egy jogosítványt arra, hogy megkapjuk a diplomát függetlenül attól, hogy milyen szakmai tudással rendelkezünk, de nagyon könnyű felsűlni és akár egy életre beégni.
      Részben igazuk van- részben tényleg dacból nem tanulok! Hogy miért? -Mert elegem van abból, hogy fizetek egy csomó pénzt és használhatatlan tudásk kapok cserébe! Eddig akárhová mentem nyelvet tanulni mindenhol a nyelvtanra, munkafüzeti feladatokra és kitöltősökre mentek rá. 0 kommunikáció volt. Mérpedig, ha kimegyek külföldre nekem kommunikációra -beszédre- lesz szükségem és nem nyelvtanra!
      Persze a nyelvtani is fontos, de 2 évesen mikor elkezdtem beszélni fingom nem volt a magyar nyelvtanról és a helyes írásról mégis megtanultam anyanyelvi szinten magyarul-amiből azóta sincs nyelvvizsgám.
      Ha lenne ingyen anyanyelvi tanárral nyelvoktatás méghozzá kommunikácó központú akkor újra bele vágnék! Én beszélni szeretném a nyelvet és nem munkafüzetbe angolul írogatni utána meg egy papírt mutogatni!
      Persze akik a nyelvoktatásból élnek azokat is megértem. Ők ebből élnek ugyanakkor sok a nehéz fejű ember, de mivel fizetnek nem lehet őket eltanácsolni ezért valamit adni kell a kezükbe!

  17. “Persze a nyelvtani is fontos, de 2 évesen mikor elkezdtem beszélni fingom nem volt a magyar nyelvtanról és a helyes írásról mégis megtanultam anyanyelvi szinten magyarul-amiből azóta sincs nyelvvizsgám.”

    Kedves Péter,
    ugyan megígértem, hogy többet nem szólok hozzá, de ez olyan magas labda, hogy muszáj lecsapnom.
    Szerencséje van, hogy nem kell vizsgáznia magyarból. Az eddigi hozzászólásait végigolvasva, egészen biztos, hogy megbukna.

    1. Kedves Mari!

      Ezt a felvetésemet Arabella korábbi hozzászólására reagálva írtam!
      Mikor érdeklődtem itt kommunikáció központú nyelvoktatás után, kaptam tőle a választ, hogy nyelvtan nélkül nem lehet megtanulni egy nyelvet!
      Én az anyanyelvemet hallás alapján tanultam minden nyelvtani ismeret nélkül. Lehet nem tudnék letenni egy magyar nyelvvizsgát, de nincs is rá szükségem! lehet, slenget beszélek, de abban a környezetben amiben élek ez a kommunikáció nyelve. Nem hiszem, hogy Deák vagy Arany János nyelvén megszólalva tudnék egy pohár vizet is kérni.
      Nekem kommunikácó központú nyelvoktatásra van szükségem mert hallás és tapasztalás útján jobban tanulok. nem munkafüzeti feladatokra van szükségem!

      1. Péter, két dolgot javasolnék, bár semmi értelme.
        1. Olvasson utána, hogyan tanulunk meg beszélni kisgyermekként és hogyan tanulunk meg egy idegen nyelvet később. Miért más a technika. De úgysem hiszi el….
        2. Vándoroljon ki angol nyelvterületre. Remélhetőleg úgy 30 év alatt elsajátítja majd utánzással a nyelvet. Úgy-ahogy. Önnek ennél jobb tanácsot nem lehet adni, higgye el.

        1. Kedves Arabella! Én ismerek olyan embert aki kiment németországba, és 1 év alatt megtanult perfekt. Méghozzá hallás alapján. Nem járt kinn nyelviskolába. Igaz nem anyanyelvi a tudása és slenget beszél, de elboldogult vele nagyon jól!
          Kétségtelen, hogy anyanyelvi tudáshoz, hosszú évek kellenek.
          Amúgy tervezem, hogy kimegyek. Odakinn akreditálni tudom az itteni tanulmányaimat, csak az államvizsgát kell megismételnem és nyelvvizsga nélkül megkapom a diplomámat. E mellett használható nyelvtudást is szerzek ami többet fog érni az itteni tanfolyami tudásnál.

  18. Kedves Ango.info.

    Rég nem írtam ide. Most 2 konkrétumot is leírnék!
    Most voltam a Szolnoki főiskolán. Egy távoli rokonom diplomaosztóján. A most államvizsgázottak 2/3-a nem kapott diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt!
    -Rokonom se. (megjegyezném, hogy itt meghívták a diplomaosztóra azokat is akik nem kaphatnak diplomát)
    Szerintem ennyi link és lusta hallgató nem létezhet, főleg mivel ezek pénzes szakok voltak. Vidéki főiskoláról lévén szó ide általában a szegényebb diákok kerülnek be akik nem engedhetik meg maguknak, hogy lustaságból és linkségből csak úgy kidobjanak az ablakon több 100 ezer forintot.
    Ezen el kéne gondolkozni mielőtt leminősíti a nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatókat.
    Másik példám ami most történt meg januárban a Rigó utcai nyelviskola egyik kihelyezett tagozatán.
    Az egyik anyai ágú rokonom lányával esett meg a dolog.
    Tudni kell róla, hogy ő Németországban született így német anyanyelvű, de mivel szülei magyar származásúak ezért anyanyelvi szinten beszéli a magyart is.
    Családi okok miatt arra kényszerült, hogy Magyarországra költözzön és itt folytassa közép iskolai tanulmányait!
    A család számol azzal, hogy egyetemi tanulmányait is itt fogja végezni. Mivel másik anyanyelve a német ezért rávettük, hogy tegye le a nyelvvizsgát!
    Nagy meglepetésünkre nem sikerült, pedig csak egy szimpla középfokúra ment!
    Írásbelin kifogott egy olyan fordítást ami egy terrortámadásról szolt. Szóbelin a vizsgáztató pedig rákérdezett, hogy hogyan kell a szülést levezetni!
    Had kérdezzem meg öntől, hogy ez hogy történhetett?
    Miért kell tudnia egy 16 éves embernek, hogy hogyan kell bombát építenie és szülést levezetnie?
    Elárulom önnek, hogy 30 éves létemre én se tudok bombát össze rakni és szégyen ide szégyen oda, de csak a gyerek csináláshoz értek, de a szüléshez nem!
    Ha nem haragszik nevet és címet nem írok. Nem szeretném, ha ebből a rokonomnak az iskolában kellemetlensége lenne. Abban viszont segíthetne, hogy hová lehetne jogorvoslatért fordulni.
    Egy kicsit abszurd, hogy valaki a saját anyanyelvéből megbukjon!
    Korábban már hallottam hasonló sztorit közvetlen ismerőstől, de most egy rokonommal történt meg.
    Persze maga a nyelvvizsga 20 ezerbe került!
    Ez itt vidéken egy havi volán-máv bérlet ára!
    Ha legalább az ismétlő vizsga ingyen lenne!

    1. Gondolom, nem Rigó utcai nyelviskolát akart írni, hanem nyelvvizsga-központot, de mindegy, a többi közül is inkább csak arra reagálnék, ahol konkrét segítséget kért reklamáció ügyében. Egyrészt korábban már írtam, hogy ennek mi a módja, de azt megszoktam már, hogy csak ír, de nem olvas, sebaj. Tehát panasz esetén ez a jogszabály érvényes:
      http://www.nyak.hu/doc/jogszab/137-2008.asp
      4. § (3)
      (Azt egyébként korábban is írtam többször, hogy nem nagy ötlet a “Rigó utcában” [rendes nevén ITK] vizsgázni, de ez is mindegy.)

  19. (ok, mielott elojon nalam is a -nem olvas sebaj, stb.- repa nadragos, barna puloveres benazasa bevallom, nem olvastam el a kommenteket az utolson kivul, csak az irast.) Nem ertek egyet nyersen azzal, hogy diplomat lehessen kapni nyelvvizsga nelkul. Azzal sem, hogy abban a helyzetben talaltuk magunkat, hogy eltoroltek az ingyenes nyelvi orakat (mert az angoltanarok az angol tanszeken nehogy orat adjanak terites nelkul)…viszont kotelezoen vizsgaznom kell. Zsenialis…azt kellene meg bevezetni, hogy pl. fizika 2-t se hallgathassam ingyen. (ami szinten kell a diplomahoz, hanem mondjuk felevenket 30k-ert) Na, ez amiert haborogni kellene.
    Tehat fel lehet tenni a kerdest, milyen “prioritas” alapjan kerhetnek penzt az angolteliver tanszeken oktato valakik az oraikert, de a pl. elmeleti kemia miert is ingyenesen felveheto az angol szakosoknak is? (haha, nem mintha sokan akarnak ertheto okokbol)

    1. Itt hozzá tenném, hogy aki nyelvszakos annak nem kell a szakos vizsgáin és az állam vizsgán kívül más vizsgát felmutatnia. Ez a plusz nyelvvizsga kötelezettség csak a nem nyelvszakosokra igaz. Arról nem is beszélve hogy ezért egy nem nyelvszakosnak elég sok pénzt kell fizetnie.
      Ez úgy lenne igazságos, ha a nyelvszakosoknak is lenne valami plusz kötelezettsége a diplomához. Szerintem nem véletlenül megy valaki töri-magyar szakra és nem francia-angolra.
      Sajnos így nem egyformák a diplomához jutás feltételei!

      1. Már leszoktam arról is, hogy legalább a tényszerűen és egyértelműen téves kommenteket cáfoljam, annyira reménytelen. Többször beírtam már, hogy oké, jogos, meggyőztek, tudomásul veszem, hogy nem lehet megtanulni egyetlen idegen nyelvet sem, sőt, fölösleges is, ráadásul akinek van nyelvvizsgája, az biztosan nem tud, satöbbi. És hogy igazságtalan az élet, meg minden.
        De erre a “nyelvszakosnak nem kell nyelvvizsga” dologra megjegyezném, hogy nekem, nekünk annak idején történetesen kellett. Diploma idejére meg is lett mindenkinek. Jó, nem ismertem az egész évfolyamot részletesen ilyen szempontból (lehet, hogy egy-kettő egy évvel később szerezte meg), de ez nem is volt téma nálunk, egyszerűen mindenki természetesnek vette, hogy van egy rakás követelmény, ez az egyik, tessék teljesíteni. Szóba sem került.

        1. Hol végeztél?
          Úgy tudom egyedül az eltén az egyetemi szinten kérnek egy szakos nyelv szakosoktól még egy alapfokút a diplomához!
          Persze aki spanyolt tanul az csinál egyet portugálból vagy olaszból. Aki angolt tanul az német vagy valamilyen skandináv nyelvből.
          Erre azt mondom, hogy így könnyű.
          Ez olyan mintha egy töri szakostól kérnének művészettörténet vizsgát.

  20. Péter, én csak azt nem fogom fel, hogy a rokonod miért nem jelezte egyszerűen, hogy az említett két témáról nem tud beszélni. Nem szégyen ez, az én első nyelvvizsgámon is megesett velem. Egyszerűen adtak egy másik témát. Ez nem műveltségi vetélkedő.
    Jó, az írásbelin nem tud tiltakozni, de a szóbelin megtehette volna.
    Azonkívül, ha jól értem, nem fogalmazást kellett írnia, hanem fordítania. Ha anyanyelvi szinten beszéli mindkettőt, akkor nem tud egyszerűen szótár segítségével fordítani? Még annyira sem, hogy egy középfokúra elég legyen? A mondatokat kell szépen nyelvtanilag összeraknia, kit érdekel a nyelvvizsgán, hogy a technikai részletekkel tisztában van-e. Ugyanmár.

    1. 2 póttételt is húzott. Nem tudom ez mennyire szabályos mert úgy tudom csak egyet lehet. De mindegyik valami olyan téma volt amihez nem konyított!
      Ami az írásbelit illeti, hiába beszél valaki 2 anyanyelvet ha egyszerűen magát a témát nem érti nem tud mit kezdeni vele.
      Ha elém leraksz egy magyar fizikai vagy műszaki szakszöveget, hiába beszélek magyarul, ha nem tudom értelmezni akkor szótárral a kezemben se fogom tudni értelmezni.
      Ami a nyelvvizsgákat illeti azok sajnos nagyon is műveltségi vetélkedő!

      1. Hát, akkor, már bocsánat, de a hölggyel volt gond, és nem kicsi. 3 témából nem volt egy sem, amiről ne tudott volna annyit rizsázni, hogy kiderüljön, a nyelvet azért ismeri?… Hihetetlen. Egyáltalán volt neki valamilyen iskolai végzettsége?
        Az én középfokú nyelvvizsgám németből még a Rigóban volt. Nem húzattak új tételt, miután közöltem, hogy nem sokat tudok mondani a kérdésről. meghallgatták az össz mondanivalómat, majd egyszerűen feldobtak más témát (illetve több dologról is beszélnem kellett). Angolból sem műveltségi vetélkedőn voltam, középfokú szinten még annyira hétköznapi dolgokról van szó!
        Mindenesetre, a kormány meg akarja szüntetni a költségtérítéses felsőoktatást. Ez meg fogja oldani a nyelvvizsga-kérdést is, visszatér a régi rendszer, ahol csak megfelelő tudás birtokában lehet majd továbbtanulni. Nem lesz ember, aki nyelvvizsga nélkül próbálkozna.

        1. Kedves Arabella! Tökéletesen igazad van!
          Általában aki Németországban születik az nem tud megtanulni németül! Az csak a Rigóban lehet megtanulni!
          Annak külön örülök, hogy megszűnik a költségtérítéses!
          Így csak a gazdagok tanulhatnak.
          Olyan lesz az ország mint a középkorban!
          Csak a gazdagoknak jut majd minden esetleg a 100 feletti IQ val rendelkezőknek!
          Az olyanok mint én és a családom meg mehetünk majd napi 1 tál lencséért trágyát hordani!
          -Gratulálok!
          Csak aztán az ország azt a sok gazdag tudós palántát becsülje is meg.
          Sajnos az a rossz tapasztalat, hogy akinek egy kis esze van az kimegy külföldre és ott érvényesíti tudását! Ott nem gördítenek ennyi akadályt a hallgatók elé.
          Példa erre Németország! Ott akinek van x év szakmai tapasztalata az érettségi nélkül is mehet egyetemre.
          És azért lássuk be Németország elég ütős gazdasággal rendelkezik.

  21. “Általában aki Németországban születik az nem tud megtanulni németül! Az csak a Rigóban lehet megtanulni!”

    Örülök, hogy nemcsak én érzem az ellentmondást…..
    Ami a költségtérítést illeti, mint kiderült, nem szűnik meg, csak sokkal többe fog kerülni. Ami egy dolgot biztosít. Nem, nem azt, hogy csak a gazdagok tanulhatnak. Hanem azt, hogy azok tanulhatnak, akiknek OTT A HELYE. És ez nagyon sok problémát meg fog oldani. Visszaadja a diploma valódi értékét, a középfokú végzettség értékét és nem kell az országnak olyanok képzésére fordítani a pénzt feleslegesen, akik el sem jutnak a papírig. Pl. a nyelvvizsga hiánya miatt…..
    Mondtuk már sokszor: az élet nem oszt mindenkinek egyforma lapot.

    1. És még egy gondolat: vajon mennyire kell sötétnek lenni ahhoz, hogy az édes anyanyelvén ne legyen képes valaki megcsinálni a középfokú nyelvvizsgát? Mennyire kell hanyagnak, nemtörődömnek lenni ahhoz, hogy úgy töltse ki a tesztet, hogy az tele legyen hibával, mennyire kell tájékozatlannak lenni, hogy néhány épkézláb mondatot se tudjon összerakni egy-egy témában? És bocs, de ez nem a Rigó hiányossága….. Mert azt fel sem tételezem, hogy túlzol, csak azért, hogy a nyelvvizsgák alkalmatlanságát bizonygasd….

    2. “Mondtuk már sokszor: az élet nem oszt mindenkinek egyforma lapot.”
      -való igaz!
      Csak az a baj, hogy nem csak az élet oszt lapokat hanem mi is egymásnak!
      És véletlenül sem törekszünk arra hogy akinek az élet rosszabb lapokat osztott azoknak ne rossz lapokat osszunk tovább.
      Persze az is igaz, hogy az élet egy nagy szerencsejáték.
      Én csupán egyvalamit hiányolok az értelmiségből!
      A szociális érzékenységet!

  22. Kedves Arabella!
    Nem akarok személyeskedni, de [mégis személykedés lett, töröltem – Angol.info]!
    Csupán annyi a bűne, hogy nem foglalkozik tizenéves létére atom fizikával, műszaki tudományokkal és orvosi dolgokkal.
    Sajnos a Rigó megcsinálja, hogy sima
    középfokúba bele keveri a szaknyelvet. Utána lehet nézni.
    Korábban már írtam, hogy én jómagam nem terveztem a felsőoktatási tanulmányokat. Van szakmám. Annyi volt a probléma, hogy sajnos kis hazánkban a papírt fizetik és becsülik meg és nem a szaktudást és a jól végzett munkát! Az előléptetéseknél sem a hosszú évek munkáját és tapasztalatát nézik hanem a diplomát. Nálunk egy frissen felvett diplomásnak (aki ráadásul nem is szakmában szerezte a papírját) jobb előrejutási esélyei vannak 0 szakmai tudással mint nekem közel 10 év szakmai tapasztalattal és szakirányú szakvégzettséggel!
    Ha Ön talál nekem olyan munkahelyet ahol emberszámba vesznek szakmunkásként is és a szaktudásomat fizetik meg én még az érettségimet is visszaadom!
    Sőt előléptetésre sem vágyom, csak annyit szeretnék, ha a munkámat megbecsülnék és megfizetnék!
    Persze könnyű az észt osztani és azt mondani, hogy nem kell mindenkinek diploma!
    Valóban nem kell! Csak sajnos nélküle nehéz boldogulni!

    1. Péter, a Rigó utca nyelvvizsgája egy 16 éves általános műveltségével is megcsinálható. Pláne, ha az anyanyelvéről van szó. A három nyelvvizsgámból két közép ott esett meg. A német közép idején 17 voltam. Leonardo munkáiról szólt a fordítás. Sok mindent nem tudtam pontosan én sem. Egy-egy spéci szónál, ahol konkrétan nem voltam biztos benne, hogy miről lehet szó, írtam valamit… Ettől még simán meglett a nyelvvizsga. EZEN nem múlik semmi. Ezen kívül az írásbelin nem csak fordítás van. Ha ennyire nem ment neki a dolog, akkor ott nemcsak a fordítással volt gond, hanem a nyelvtannal is. A szóbeli pedig rugalmasan alakítható, de ez az ő rátermettségén is múlik. És azt azért nehéz elhinni, hogy valaki az anyanyelvén ne tudjon kinyögni pár mondatot. Rosszindulatú vizsgáztatóval én még nem találkoztam. Persze biztosan nekik is van rossz napjuk, de nincs érdekük elkaszálni senkit. Ha tudsz és igyekszel, akkor segítenek.

  23. És még egy megjegyzés!
    Való igaz nem kell mindenkinek diploma sőt talán még érettségi sem!
    De! Attól, hogy valaki nem százas, és nem tud elvégezni egy gimit vagy egy szakközepet még lehet becsületes és tisztességes. Dolgozhat becsülettel és nevelheti tisztességgel a gyerekeit.
    Vannak ilyen emberek. Ők azok akik olyan munkákat végeznek amikre azt mondjuk alantas munkák, pedig valakinek azokat is el kell végezni. Ha ők nem lennének megenne minket a kosz! És ezek az emberek nincsenek megfizetve és megbecsülve. Ezért az ő életük nem álomkép senkinek sem. Ezért hajt kapálózik foggal körömmel mindenki a diploma után mert mindenki meg szeretne élni és szeretné az alapvető megbecsülést megkapni egyrészt az általa végzett munkáért másrészt mint ember.
    Ha ezek mind meglennének én akár kukásnak is elmennék!
    Nekem soha nem volt szégyen vagy büdös a munka! De amíg a papír dönti el, hogy mennyit kereshetek és hogy mennyi emberséget kapok másoktól addig én is foggal körömmel ragaszkodni fogok a diplomámhoz, hogy jobb pozícióba kerülhessek. Én nem tartom etikusnak, hogy újabb és újabb akadályokat, gátakat gördítenek elém és a többi fiatal elé!

  24. Péter, ne haragudj, de egyszerűen nem értem, miért értesz félre szándékosan.
    Amióta kommentelek ebbe a blogba, azóta hangoztatom, hogy NEM AZ A MEGOLDÁS, hogy boldog-boldogtalant beleerőltetünk a felsőoktatásba, hanem az alacsonyabb szakmai végzettségeknek is vissza kell állítani a megbecsültségét. Hidd el, én a legkevésbé sem érzem megalázónak, ha valaki kőműves, szakács, varrónő, pék, vagy vízvezetékszerelő. A mostani rendszer nagyon rossz, és generálja a még rosszabbat. Ha mindenféle kevésbé hasznos büfé-ruhatár szakon (és légyszi, most ne sértődj meg ezen) képződnek diákok ezrei-tízezrei, akkor az csak azt eredményezi, hogy rengeteg diplomás álláskeresőnk lesz. És emellett ugye ott van a “hasznos” szakokon is a hatalmas túlképzés. De ennyi embernek nincs diplomás állás, válogatnak közöttük. Tehát el fognak menni olyan munkakörökbe, ahol érettségivel vagy középfokú szakirányú végzettséggel is el lehetne helyezkedni. Vagyis a kevéssé iskolázottak az aljamunkát kapják csak, vagy semmilyet.
    Ezt valahogy meg kell állítani. Le kell csökkenteni a diplomával rendelkezők számát, hogy a többiek is érvényesülhessenek. Mert nem lehet mindenkinek diplomája, nem mindenki alkalmas rá. Ezért kell sokkal szigorúbb feltételeket teremteni. Aki jó eredménnyel jut be, az el is végzni, mert kellően motivált és az esze is megvan hozzá (ezt se vedd személyeskedésnek, kérlek). Mivel az élet nem oszt egyenlő lapokat, mindenkinek biztosítani kellene a helyét a munkaerőpiacon, de nem úgy, ahogyan most teszik.

    1. És mi a helyzet azokkal az emberekkel akik csak tudásuk bővítése érdekében szeretnének tovább tanulni?
      Van egy távoli rokonom aki cipész mester. Ő se volt egy hej de jó tanuló ezért választotta a szakmát. A nyelvekkel ő is hadi lábon áll, pedig próbálta már többször is az angolt és a németet.
      Aránylag jól megy a vállalkozása, de szeretné bővíteni és más vállalkozásba is belefogni, hogy több lábon tudjon megélni.
      Egyszerű cipészként ehhez nem igazán ért ezért szeretne vállalkozásszervezést vagy marketinget tanulni a felsőoktatásban!(ha jól tudom ezek a szakok is túlképzett büfé szakokként vannak azonosítva) Szeretné az ehhez szükséges plusz tudást megszerezni Akkor ő most ne tanuljon?
      Ő nem akar elmenni a multikhoz dolgozni, nem akar külföldi utakat és nem akar 20 ezredik diplomás munkanélküli lenni, csak a saját kis vidéki vállalkozását bővíteni.
      Persze lehet Önnek van igaza!
      A cipész jobb ha marad a kaptafájánál! Véletlenül se tudjon jobb körülményeket teremteni önmagának a jelenleginél!

  25. Kedves Pancsika-Péter!
    Bocs, nem kezdem elölről. Vagy tényleg nem értesz, vagy nem akarsz megérteni. Nekem tökmindegy. De attól, mert más néven írsz, még ugyanaz maradsz. Egyszerűen nevetséges ez a vita.

    “A cipész jobb ha marad a kaptafájánál! Véletlenül se tudjon jobb körülményeket teremteni önmagának a jelenleginél!”

    Ha többre képes, akkor adott a lehetőség. Ha nem, akkor nincs más választása, marad a kaptafa. Jogosítványt sem adnak olyannak, aki nem tudja megtanulni a KRESZT, csak azért, mert úgy szeretne autót vezetni.

    1. Kedves Arabella, miből gondolod, hogy egy vagyok Pancsikával?
      Netán te is látod az ip címeket?
      vagy te vagy Angol infó?
      Igazad van. Aki nem tudja a kreszt az valóban nem kaphat jogosítványt!
      Ugyanakkor attól, hogy valaki nem beszél nyelveket még lehet belőle jó szakember! Pl aki tanárnak készül és itthon dolgozik egy vidéki iskolában annak nem nagyon van szüksége idegen nyelvre.
      Ellenben vezetni a kresz ismerete nélkül nem nagyon lehet. Eleve az összehasonlítás is rossz.
      Másrészt akik 2000 előtt tanultak vagy akik betöltötték a negyvenet azoknak sem kell nyelvvizsga!
      Ők lehetnek nyelvvizsga nélkül jó szakemberek?

      1. Tudom, hogy most már sokadszor mondom, hogy nem folytatom ezt a vitát, mert ez nem is vita, hanem elbeszélés egymás feje mellett. Csak még annyit: nem azonos alapokon állunk, így értelmetlen az egész. Ha szerinted egy vidéki iskolában egy tanárnak nem nagyon van szüksége idegen nyelvre, akkor ezt egyrészt a vidéki iskolákban tanító kollégák nevében kikérem magamnak, másrészt sajnálatomat fejezem ki világszemléleted miatt, neked a legrosszabb így.
        Ja, és megnéztem Arabella IP-címét, nem én vagyok. Ne magadból indulj ki…

          1. Ez ismét durva megsértése a vidéki ének-, matek- és töritanároknak.
            Egy énektanár ne tudjon nyelveket, minek az neki! Cipész maradjon a kaptafánál, ugye?
            Rövidlátó, provinciális, bezárkózó, rendkívül káros és sehová sem vezető szemlélet ez.
            Lassan 7 milliárd ember él a Földön, ebből minimum 6.986.000 nem beszél magyarul. Ennyi emberrel nem tud kapcsolatba lépni ebben a hihetetlenül összekapcsolt világban az, aki nem beszél idegen nyelven. Önként bezárkózik a saját anyanyelvi gettójába.

      2. Mégegyszer és utoljára, mert már baromira unom, induljunk ki abból, hogy aki jól beszél egy nyelvet, az le is tud nyelvvizsgázni. (A statisztika ezt mutatja.)
        A mi szakmánkban (és jó eséllyel a többiben is) azok, akik nem nem érik el ezt a szintet, azok:
        – nem tudnak szakmai irodalmat olvasni,
        – nem tudnak továbbképzéseken részt venni
        – nem mehetnek konferenciára

        Ez egy stigma, emellett a jutalmakból is kimaradnak és fizetésemeléseken sem ők a nyertesek. Vagyis mindent elkövetnek, hogy jól megtanulják a nyelvet.
        Mert nyelvtudás nélkül nem jó szakemberek, mert nem tudnak fejlődni.

        A szakmai irodalom, a továbbképzések, konferenciák minden területen megkívánják a nyelvtudást. A vidéki tanároknál is. Ha egyszer elkerülnél egy igazi értelmiségi melóhelyre, látnád te is. Ha már anélkül nem hiszed el.

        1. Szerintem akkor Ön nem nézett jobban utána a statisztikának. Többen beszélnek idehaza nyelveket mint ahány nyelvvizsga ki van adva. Eleve akinek van érettségije beszél valamilyen nyelvet.
          Szerintem Ön úgy akart fogalmazni, hogy nyelvvizsga nélkül nem lehet valaki jó szakember!
          Mert ez az egész fórum a nyelvvizsgára van kihegyezve és nem a nyelvtudásra!
          de tudja mit, legyen igaza! Aki beszél nyelveket az csináljon is belőlük nyelvvizsgát. Csak legyen rá felesleges 10 ezer forintja.
          Ha lehet én ebből a pénzből a rezsit és az utazást fizetem ki!

          1. Tudod Péter, el kellene már döntened, mit is akarsz mondani voltaképpen.
            Mert nem mindegy, hogy a nyelvtanulással, a nyelvvizsgával, a nyelviskolákkal, a vizsgáztatókkal, az anyagiakkal, a rossz földrajzi elhelyezkedéssel vagy a rossz tanárokkal van bajod. Önmagadnak is folyton ellentmondasz.
            Az igazság azonban az (és ezt már mindenki látja, aki olvassa a soraidat), hogy lusta vagy. És hidd el, sajnállak, mert ez az oka annak, hogy soha a büdös életben nem jutsz majd semmire. És ezért csak magadat hibáztathatod. Talán ezt is belátod egy szép napon. Nem szeretnék akkor a helyedben lenni.

  26. Kedves Arabella! Igazából nekem a nyelvvizsgával van a bajom! Ha nem lenne, akkor nem lennék arra rákényszerülve, hogy “gyorstalpalón” tanuljak nyelvet csakis azért, hogy legyen egy papírral több!
    Tanultam nyelte, és beszélem is őket csak nem nyelvvizsga szinten! Sőt igyekszek minél több időt a nyelvre szentelni, csak nem suliban és tanárnál. Arra sajnos se időm se pénzem. Egyedül autodidakta módon meg lassan tanulok!
    Honnan veszi, hogy lusta vagyok? Ismer engem? Látja a mindennapjaimat?
    Ha lusta lennék akkor nem dolgoznék 4 műszakban és nem tanultam volna! A lehetőségem a segélyekre nekem is megvolt! Sokan élnek így a falumban, de én nem ezt az utat választottam! Csak tudja mindenkinek van egy kapacitása. Nekem sajnos ez a gyors tempójú nyelvtanulás nem fért bele. Arról nem is beszélve, hogy 4 műszakos munka mellett nehéz bármi mást csinálni. Valamikor pihenni is kell. Én nem tudok állandóan talpon lenni-lehet ez nagy hiba.
    Nem tudom, hogy ön hol dolgozik és hol diplomázott, de ahová én jártam és ahol most én dolgozom ott a lusta emberek nem maradnak meg. Lehet, hogy a nyelvvizsga miatt nem viszem soha semmire, de ha én egyszer főnök leszek én emberségesebb és megértőbb leszek a dolgozóimmal szemben.
    Azt meg soha ne mondja, hogy soha. A világ mindig változik és volt, hogy az utolsókból lettek az elsők. Azt meg külön kérném Öntől, hogy csak úgy látatlanban ne szóljon le senkit!
    Ön nem ismer engem, nem ismeri az életemet. Azért mert Ön még nem találkozott ilyen élethelyzetű emberrel még nem jelenti azt, hogy nincs ilyen ember. Azért mert Ön meg tudott oldani az életben egy problémát nem jelenti azt, hogy azt más is meg tudja oldani és nem jelenti azt, hogy az az ember aki nem tudja megoldani az lusta!
    Ne saját magából induljon ki. Azért mert valami Önnek nem jelent akadályt vagy problémát nem jelenti azt, hogy az másnak se lehet probléma!

    1. Kedves Péter, döntse már el, hogy tegez vagy magáz. Gondolom, az a zavar oka, hogy hol Pancsika, hol meg Péter néven írogat. Feltételezem, idővel nehéz követni.
      Azt, hogy hol és milyen körülmények között tanultam és diplomáztam, már leírtam.
      Tény, hogy az életét nem ismerem, és megbántani sem akarom. Lebecsülni sem áll szándékomban, de tudja, a nyelvtanuláshoz EGYETLEN dologra van csak igazán szükség, és ez a szorgalom. Minden más mellébeszélés. És ez nem kerül pénzbe.
      Ön, kedves Péter ezt nem teszi bele. Ha nem így lenne, meglenne a nyelvvizsga. Kifogásokat keres, küzd, harcol ellene. Valahol vicces, hogy ezt az energiát nem inkább a nyelvtanulásba öli. Elhiszem, hogy így egyszerűbb. Leírtam már én is, mások is, hogy ez egy nagyon kártékony hozzáállás. Sajnálom a szűklátókörűségét, de láthatóan menthetetlen.

      “Azt meg soha ne mondja, hogy soha. ”
      Ehhez csak annyit, hogy vannak dolgok, amelyek bizony sohasem változnak. És tudja, én nem szeretnék olyan világban élni, ahol a tudásnak nincs értéke. Reméljük, ez a világ soha többet nem jön el.

      “Tanultam nyelvet, és beszélem is őket csak nem nyelvvizsga szinten! ”
      Ez sajnos a lényeg. Ugye elismeri végre, hogy nem a nyelvvizsgával, hanem az Ön hiányos tudásával van a bibi és ezáltal nem teljesíti a diploma feltételeit?
      Nem, inkább ne válaszoljon. Úgyis tudom, mi jön ilyenkor. És azt már megbeszéltük és nem értünk egyet úgysem.

  27. Kedves Arabella! Igaza van. Szorgalomra van szükség, de ahhoz idő is kell! Ami sajnos nem sok van! napi 4-5 ora pihenésre (alvásra) meg nekem is szükségem van.
    Az is igaz, hogy ahelyett, hogy itt chatelek tanulhatnék, de akkor ki védi meg az érdekeimet!
    Tudja elegem van abból, hogy amíg én dolgozom addig az ilyen fórumokon mint ez leszólják az olyanokat mint én! A cikkből is nagyon az jön le nekem, hogy lehülyézik, le lustázzák azokat akiknek nyelvvizsga miatt nincs meg a diploma! Ez az oka annak, hogy ide írok. Ami a tudást illeti, jelenleg is egy olyan világban élünk ahol nem feltétlenül a tudás az érték, hanem a papír! Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol a valódi tudást nézik és nem a papírt. Sőt ahol nem kérnek mindenből papírt. Ha én bölcsésznek akarok tanulni akkor annak örülnék, ha bölcsész diplomát kérnének tőlem és nem nyelvvizsgát. ha kíváncsiak a valódi nyelvtudásomra akkor leülnének beszélgetni velem és nem a bizonyítványomat néznék!

  28. Kedves Péter, bizony a tudást nézik! Hiszen ez a baj, nem? Papírt csak megfelelő tudáshoz adnak. Ezért nincs nyelvvizsgája….
    Bocsásson meg, de Angol.info már többször leírta, hogy teljesen felesleges ITT kampányolni. Vagy bárhol. Mert milyen jogokról is beszélünk? Hogy papírt adjanak a nemlétező tudásra? És egyébként is, maga szerint több értelme van “harcolni”, mint tanulni? Ha tanul, Öné lesz a diploma is és a nyelvtudás is. Most őszintén, nem ez számít? Miért kell azzal foglalkozni, hogy idegen emberek mit mondanak, vagy gondolnak rólunk? Ki a francot érdekel????
    Lehet, hogy a család az, ami miatt másként látom. Két gyereket kell etetnünk, illetve hamarosan hármat. Ezen a ponton nem az önérzetem az első, hanem az, hogy minél biztosabb legyen a megélhetés.
    Meddő próbálkozás ez a “harc” és nagyon kártékony. Minden az, ami a színvonalat csökkenti. Erre egyszerűen kár időt pazarolni, mert az egyetlen, amit elérsz vele az az, hogy bebiztosítasz magadnak egy vacak életet.

  29. Kedves Arabella! Az Ön honnan veszi, hogy papír csak tudás mellé jár?
    Ön szerint az államvizsga miről szól?
    Korábban már írtam, de leírom megint. Én mint munkaadó tapasztalom, hogy sokan nyelvvizsgával és diplomával a zsebükben 0 tudással rendelkeznek. És persze találkoztam a fordítottjával is!
    Úgy látom, hogy Ön is a papírok világában él. Aki átmegy ez államvizsgán annak már rendelkeznie kell a szakmájához nélkülözhetetlen tudással-elvileg!
    Hogy kaphatnak Ön szerint emberek 0 nyelvtudásra nyelvvizsgát?
    Szeretném, ha Ön és Angol.info erre is reagálnának és ne csak Pancsikát és Pétert oltogassák!

    1. Jaj, Zsolt, most erre komoly választ vár??
      Vajon hogyan lehet?
      Vagy olyan vacak főiskolán sikerült végezni, hogy papírt kapott egy hmm… kissé hiányos tudásra, vagy az Ecserin vette a papírt. Ez utóbbit hadd ne minősítsem. Örülhet az ilyen, ha nem jelentik fel és megússza szárazon. De nehogy ez már BÁRKINEK hivatkozási alap legyen. Az előbbi helyzetet pedig a végtelenségig ragoztuk már. Nem jó, fals helyzet, mielőbb tenni kellene ellene. Ha elolvasta volna a korábbi kommenteket, ezt a kérdést talán nem tette volna fel századszor is (feleslegesen).
      Azon kívül döntsék már el, mi is a bajuk a nyelvvizsgával: most túl sokat, vagy túl keveset kér? Túl könnyű vagy túl nehéz megszerezni?
      Bocsásson meg, de egyszerűen szánalmas, amit művelnek. Erre nincs jobb szó.

  30. Egyébként az előbbiekhez még egy komment:
    Megfelelő tudás birtokában BÁRMILYEN papír megszerezhető. És meg is szerzik rengetegen. Tüntetni, és az egész rendszer értelmét megkérdőjelezni tipikusan azok szokták, akik nem tudják az ehhez szükséges tudást megszerezni. Egyszóval jellemzően a “savanyú a szőlő” esete. Ők ezt persze be nem ismernék a világ minden kincséért sem. Ehelyett mindenféle fórumokon írogatnak és bizonygatják az igazukat.

    1. Hogy honnan szűröm le? A HR-esektől tudom, akiknek ott az asztalán a lista, hogy mely felsőoktatási intézményben végzettekre nem tartanak igényt. És ennek megvan az oka. Széles körben ismertek a tapasztalatok, honnan jönnek silány tudású szakemberek. Igen, ilyenek is vannak, nem is kevesen.
      Egyébként a cégünknél tartok szakmai felvételi beszélgetéseket. És tudja, szignifikáns összefüggés van az iskolában elért eredmény és a tudásszint, az iskola erőssége és a tudásszint, valamint a szakmai gyakorlati tudás és a másik kettő között. Mondom ezt cirka 300 ember meginterjúvolása után. Jó, ez nem az összes magyar diplomás. Csak azok, akik bejutottak, mert az első szűrőkön átmentek.
      Papírral nem rendelkezőkkel természetesen nem próbálkozunk. A gyógyszerész szakmában nem is lenne értelme.

  31. Kedves Arabella! Általában minden ember magából indul ki!
    Ezek szerint Ön is az Ecserin végzett?
    Én visszaolvastam a kommenteket, Önnel ellentétben. ha Ön is visszaolvasná akkor látná, hogy én decemberben már írtam ide és kifejtettem hogy mi a bajom a nyelvvizsgákkal. tettem ezt úgy, hogy van diplomám és nyelvvizsgám amiket elég nívós helyen szereztem.
    leírom önnem még egyszer. Én a diplomám mellé megszereztem a nyelvvizsgát is. és mikor kimentem külföldre bizony csak dadogni tudtam. pedig volt nyelvvizsgám. Ön szerint hogy kaphattam akkor papírt? Mert Ön írta, hogy a papírt csak tudásra adják. Ezek szerint mégsem. vagy lehet, hogy annak az országnak a nyelvét egyedül csak én beszéltem jól? 🙂
    Másik én mint munkaadó tapasztalom, hogy a papír nem minden. Jöttek már hozzám közép és felsőfokú szakmai nyelvvizsgát lobogtató emberek is. És amikor átváltottam a felvételin németre vagy angolra bizony meg se tudtak szólalni! és nem egy próbaidős beosztottam volt már akiről már az első héten kiderült, hogy csak a nyelvtudása jó, de szakmailag 0 volt. És nem egy dolgozónk van akinek hiányzik a nyelvvizsgája, mégis a szakma csúcsát képviseli. Szóval ennyit a papírokról és a nyelvvizsgáról. És ennyit arról, hogy nyelvvizsga nélkül nem létezhet szaktudás, mert nagyon is létezhet!

    1. “És mikor kimentem külföldre bizony csak dadogni tudtam. pedig volt nyelvvizsgám. ”
      Akkor mesélje már el, hogy hány százalékkal és hol lett meg a nyelvvizsga, no és azt is megemlíthetné, hogy a nyelvvizsga után mennyi idő maradt ki, amikor nem beszélte a nyelvet. Nehogy már a rendszer legyen a hibás azért, hogy nem tudta hozni azt a szintet, amit a nyelvvizsgán tudott….
      Nem hiszem el, hogy nem megy be a hajuk alá: ha valaki egyszer megtanulta megbízhatóan jól a nyelvet, akkor a tudás némi gyakorlással simán visszahozható. Persze ha egy ideje nem gyakorolta, akkor lehet, hogy “dadogni” fog. Bakker, diplomás ember, mégis böszmeségeket mond. Fél-egy évvel egy bármilyen vizsga után minden részletet pontosan idézni tud az adott vizsga anyagából? Ugyan már.
      Egyébként sajnálom, hogy csupa ilyen jelentkezőt fog ki. Nem tudom, milyen területen dolgozik, de nálunk azért ez nem jellemző.

      1. Köszönöm, hogy így látatlanban engem is degradál, csak azért mert nyelveket beszélő ember létemre nem az Ön álláspontját vallom. A BME nyelvvizsgát tettem le 81% És a nyelvvizsga után alig fél évvel mentem ki. Mivel még szakdogát is írtam amihez ugye kötelező az idegennyelvű szakirodalom ezért folyamatosan használtam a nyelvet.
        “Persze ha egy ideje nem gyakorolta, akkor lehet, hogy “dadogni” fog. Bakker, diplomás ember, mégis böszmeségeket mond. Fél-egy évvel egy bármilyen vizsga után minden részletet pontosan idézni tud az adott vizsga anyagából? Ugyan már.” Látja itt a kulcsszó! “vizsga anyagából”
        -Egy vizsga anyag dönti el a nyelvvizsga sikerét és nem a valós nyelvismeret. Vizsgaanyagból készítenek fel a nyelviskolák is és a nyelvvizsgára nem a valós nyelvhasználatra.
        “Persze ha egy ideje nem gyakorolta, akkor lehet, hogy “dadogni” fog. ”
        -Ez a másik fele a dolognak! Sokan felkészülnek a vizsgaanyagból, leteszik a nyelvvizsgát utána meg olyan helyre kerülnek, ahol nem használják a nyelvet! -és dadognak mikor meg kéne szólalni. Ergo ezek az emberek nyelvismeret nélkül fogják egy idő után birtokolni a diplomájukat, közben lehet egy hamis önkép birtokában lesznek miszerint beszélik az adott nyelvet-miközben már rég megkopott a tudásuk. nem kellene a diplomások nyelvtudását időről időre újra felmérni, és aki nem hozza az elvárt szintet annak visszavonni a diplomáját? nyelvből egy diplomás úgy is kétszer vizsgázik. Egyszer az érettségin még egyszer meg a nyelvvizsgán. Ha angol.infoval belegondolnak ez milyen jó pénz lehetne! 🙂

        1. “Egy vizsga anyag dönti el a nyelvvizsga sikerét és nem a valós nyelvismeret.”
          Hamis állítás, korábban már leírtam a cáfolatát. A mai hazai nyelvvizsgák kivétel nélkül a Közös Európai Referenciakereten alapulnak, egyáltalán nem “vizsgaanyagot” mérnek, hanem valós, élő nyelvi készségeket. Ma nem lehet úgy átmenni egyetlen nyelvvizsgán sem, hogy bevág az ember egy adott anyagot. Aki ezt nem tudja, az vagy nem ismeri a jelenlegi rendszert, vagy szándékosan valótlant állít.

  32. Kedves Arabella!
    Ön hogy jön ahhoz, hogy bizonyos egyetemeken végzetteket silány tudású embereknek degradáljon! Találkozott már minddel? Nem mindenki tud bejutni a nívósabb egyetemekre. Jórészt a nagy távolság és a drága albérletek miatt. Nekik maradnak a vidéki egyetemek!
    Én ugyanúgy felvételiztetek embereket és kb hasonló a tapasztalatom mint Zsoltnak. Sőt saját tapasztalat, hogy a nagy nívós egyetemekről hasonló arányban kerülnek ki a silány szakemberek mint azokról melyeket Ön degradál!
    Én talán annyiban különbözök Öntől, hogy aki hozzánk jelentkezik azokat behívom egy személyes találkozóra és elfogadom a diplomák helyett kiállított igazolást is. Aki letette az államvizsgát az már rendelkezik a szakmai tudással! -Személyes tapasztalat!
    Persze, ha Ön nagyon a papírok és a nívós egyetemek világában él tegye. De megnézném, hogy 10 év múlva hol lesz az én cégem és hol lesz az Öné. Én a valós tudásban hiszek, és nem a papírokban. Én pl soha nem kértem senkitől nyelvvizsga bizonyítványt, hanem beszélgettem vele angolul vagy németül. És ott általában minden el is dől! Próbaidő alatt pedig mindenkit alapos szakmai “teszteknek” vetek alá. És nem egyszer volt rá példa, hogy a kitűnőre végzett Corvinuszos vagy BMEs bukott ki a kis vidéki “senki” egyetemen végzett ment át a rostán!

    1. Jó, van Márk, tegyen így.
      Nem értünk egyet, de nem fogom mégegyszer leírni a véleményem. totál felesleges. Amit akartam, elmondtam.
      Minden további vita hiábavaló, csak elbeszélünk egymás mellett, láthatóan két különböző Magyarországon élünk, és nekem tulajdonképpen teljesen érdektelen is, hogy ki hogy oldja meg az életét.

      1. Ha oly mindegy önnek, akkor miért ír ide? Ne vegye tolakodásnak, de ez az egész cikk és a köré szerveződött fórum pont arról szól, hogy egy bizonyos réteget le degradálnak. Hiszi vagy sem, de sokan olvassák ezt a fórumot és vannak akik ebből indulnak ki! Ennek a cikknek a hatására az egyik főnök pl ki akart mindenkit rúgni akinek még nincs a kezében a diploma. Ez az én csapatom felét érintette volna! -akik amúgy nagyon jól végzik a dolgukat. Szerencsére voltak akik józanabbul gondolkodnak nála. Ezzel a cikkel és megnyilvánulásaival sok érintettet kellemetlen helyzetbe hozott!

        1. És????? Akkor mi van? Most emiatt lelkiismeret-furdalásom legyen? Már megbocsásson, de ehhez mi közöm?
          A véleményem vállalom, bármit gondoljon róla Ön, vagy bárki más, függetlenül attól, hogy van közöm hozzá vagy sem. Ez a cikk hűen kifejezi a véleményemet:
          A felsőoktatás megkíván egy szintet. Nemcsak a képességeket, hanem a hozzáállást, áldozatvállalást illetően is. Mert az értelmiségi foglalkozást nemcsak az íróasztallal, kényelmes munkarenddel és jó fizetéssel kellene csak azonosítani, hanem folyamatos tanulással, képzéssel, felelős döntésekkel is, amik nagyon sok ember életét befolyásolják.
          Én ezerszer inkább tisztelem és becsülöm azt az embert, aki a követelményeket teljesíteni HAJLANDÓ, mint egy olyat, aki kifogásokat keres folyamatosan.
          A papír a tudást igazolja.
          A mi cégünk bőven elmúlt 100 éves. Nem sok ilyen van. De mindig megkövetelte az asztalra letett tudást. Vagyis a papírt. Mert ez az értékmérő, és nem a halandzsa, hogy kinek miért nem sikerült.
          A cikk nem degradál, hanem helyre tesz. Bocs, ha ez nem tetszik. Ez a valóság.

          1. Az Ön cége lehet elmúlt 100 éves, de a mi cégünk 10 év alatt jutott el oda ahová az Öné. Honnan veszi, hogy az én munkám kényelmes íróasztali munka? Honnan veszi, hogy én nem hoztam áldozatot a tanulmányaimért és a megszerzett pozíciómért? Honnan tudja, hogy én nem tudok felelős döntéseket hozni? Megint látatlanban vagdalózik!
            Ami az áldozatot illeti sajnos egyre több áldozatot kell hoznia mindenkinek amire mindig rátesznek egy lapáttal. Én mérnök informatikus vagyok és 10 éve mikor tanultam még 5 év állt a rendelkezésemre, hogy elvégezzem a szakot és még szakosodni is lehetett. Most erre van 3 év és még a szakirányokat is leépítették! Ugyanakkor maga a szakma 10 év alatt sokat fejlődött és változott. Most ebben a 3 évben 30% több tananyagot kell megtanulni mint 10 éve 5 év alatt. És akkor még egy szakmai középfokút is tegyenek le! Nem értem, hogy miért nem jó az érettségi ahol már letett mindenki egy vizsgát a nyelvből!
            Persze lehet a terheket a végtelenségig is növelni. Miért nem egyből 2 felsőfokú szakmait kérünk és ez miért nem az óvodába kerülés feltétele?
            Ha Ön akar vadásszon nyugodtan a minden követelményt teljesítő szakemberekre, attól, hogy ott a papír a kezükben még nem lesznek jobb szakemberek azoknál mint akik egy lépéssel bukták el a papírt. Akik eljutottak az államvizsgáig azoknak már tokkal vonóval mindent tudniuk kell. Nálunk pl vakon programozni!

  33. Márknak is, Zsoltnak is annyit mondanék még, hogy bár nem tudom, milyen szakterületre nem találnak megfelelően képzett munkaerőt, de egy dolgon gondolkozzanak már el: ha igaz lenne, hogy papír (azaz tanulás és vizsgák) nélkül ugyanazt a szakmai tudást fel lehetne mutatni egy klasszikus értelmiségi foglalkozás esetében (mint pl. a tanár, az orvos, a pénzügyi szakember, a mérnök, a közgazdász, a jogász, külkereskedelmi szakember vagy a tudományos kutatók), akkor az azt jelentené, hogy a felsőfokú képzés a világon semmit sem ér. Ez nyilvánvaló hazugság és nem igaz.
    Bármennyire is rosszul esik, itt igenis a “savanyú a szőlő” tipikus esete forog fenn, bár ugye diplomás emberek lévén nem értem, hogyan képviselhetik ezt az álláspontot, de hagyjuk. Remélhetőleg valóban azokkal beszélek, akiknek mondják magukat….
    Épeszű ember nem állít olyat, hogy a diplomával, neadjisten még nyelvvizsgával is rendelkező jelentkező alapból 0 tudással érkezik, és inkább az iskolát el sem végzetteket keressük. Mert ha valóban így van, akkor annak csak az lehet az oka, hogy “értelmiségi” munkakörben nem diplomás munkabérért akarnak foglalkoztatni valakit, ami megint egy más tészta.
    Megint más eset a “büfé-ruhatár” szakon végzett ember. Ott ugyanis simán elképzelhető, hogy egy értelmes érettségizett is nagyobb szakértelmet szerez az irodali munkában, vagy a kereskedelemben, vagy ahol kell. Ami viszont megkérdőjelezi ezeknek a szakoknak az értelmét. (Mint ahogy meg is kérdőjelezi….)
    Ami pedig a “kirúgás szélén álló” diplomájukra váró rettegőket illeti: gondolkozzanak el szépen, nem érné-e meg azt a nyomorult nyelvvizsgát megszerezni. Ugyanis ilyen cikkek nélkül is bármikor elgondolkodhat a munkaadó és dönthet úgy, hogy lejárt a türelmi idő, és keres valaki mást a delikvensek helyére.
    A papírral rendelkezőket megbélyegezni pedig ugyanolyan degradáló. Mert, bármennyire is hihetetlen, nem a szülőszobán osztogatják az egyetemi férőhelyeket. Szorgalommal és tanulással bármelyik intézménybe be lehet jutni. Nincs cenzus. Tehát nyugodtan el lehet képzelni azt is, hogy a jó iskolát elvégzett és papírral is bíró emberek ugyanúgy megküzdöttek a végzettségért, hétvégéiket, estéiket rááldozták a tanulásra, neadjisten diákmunkát vállaltak, hogy kifizessék a nyelvóráikat, stb. És ezt bizony értékelni kell. Sőt! Ezt kell értékelni. Ahogy tesszük mi is.
    De csak hajrá, sok sikert.

    1. Kedves Arabella! Igen szorgalommal minden elérhető, de ha nincs pénz akkor hiába a szorgalom, ha nem tudom a jobb de drága egyetemet megfizetni.
      2. Én a saját tapasztalataimról beszéltem. ne akarja már nekem megmondani, hogy az én cégemnél ki a jó szakember és ki nem. Azért mert Ön még nem találkozott 0 tudású diplomással azért mert Ön még nem találkozott papír nélküli szakemberrel még nem jelenti azt, hogy Ők nem léteznek. Ami a csapatomat illeti, hosszú hónapok munkája van a hátunk mögött. lehet nincs a papírjuk a kezükben, lehet nem a legjobb a nyelvtudásuk- és talán ezért nincs a kezükben a nyelvvizsgájuk- de sok eredményes munka van a hátunk mögött. A részemről nagy veszteség lenne, ha ezt a csapatot csak úgy megtizedelnék. Sok nívós egyetemről jött diplomással dolgoztam már együtt és ismerem Őket. Sajnos a papír nem minden. Ha jól vettem ki írásaiból akkor Ön egy gyógyszergyárnál dolgozik. Nos mi gyógyszergyárak részére is fejlesztünk programokat. Lehet, hogy Ön is a kutatásaihoz-munkájához egy olyan programot használ amit az én csapatom fejlesztett.

  34. A következő totálisan offtopic választ már tényleg nem fogom kiengedni.
    Egyébként is nyugodtan lezárhatjuk a témát azzal (mint már korábban többször javasoltam), hogy oké, nem lehet idegen nyelven megtanulni, de nem is kell, a papír nem számít, sőt, akinek van nyelvvizsgája, az nem tud idegen nyelven, akinek meg nincs nyelvvizsgája, az tud; továbbá az élet igazságtalan, de mindettől függetlenül egy csomó szakmában fölösleges a nyelvtudás, tehát a diploma mellé igazságtalan nyelvvizsgát követelni. Ja, és az MSZOE nevetséges sajtóközleményéről szóló blogposztom hatására majdnem kirúgtak pár embert Zsolt vagy Márk vagy Péter vagy valakinek a cégénél – ezért elnézést kérni eddig elfelejtettem, bár szerintem nem az én hibám, hogy az adott főnök szövegértése súlyosan hiányos (már persze ha elhinném az egész sztorit). Kihagytam még valamit? Ja, igen, Márk cége 10 év alatt többet ért el, mint Arabelláé (Márk ezek szerint ismeri Arabella cégét, ez egyértelmű, különben csak óvodai szintű hencegésnek lehetne minősíteni ezt a kitételét). Gondolom, most jön majd az az érvelés, hogy “de az én apukám erősebb, mint a tied”; ezt megelőzendő gyorsan előre elismerem, hogy nyilván így van. Nos, ez után már csak az marad, hogy mind átvesszük az utcai cipőnket és kimegyünk a homokozóba játszani, bár nem biztos, hogy az ottani társalság szintjét fel tudjuk érni.
    Ja, és Márk tud vakon programozni, ezt el ne felejtsük.

    1. Kedves Angol.infó. Az Ön cikke az ami úgymond lelustázza azokat akik nem tudják megcsinálni a nyelvvizsgát-még ha ez nem is szó szerint így írta, de számomra ez jön le. Én soha nem bélyegeztem meg azokat akik tudással és papírral rendelkeznek. Jó magam is diplomás vagyok 2 nyelvvizsgával. Én a saját személyes tapasztalataimat írom le amiket hosszú tanulásban és munkában eltöltött évek alatt tapasztaltam. Ön és Arabella azt állítják, hogy az az ember aki nem rendelkezik nyelvvizsgával az alkalmatlan a szakmára! Nos én ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Elárulhatom, hogy egy elég nagy cégnél dolgozom, úgyhogy ha valakinek hát nekem nagyon meg kell néznem, hogy kit veszek fel és kit nem.
      Ennek ellenére Önök meg akarják nekem magyarázni, hogy a csapatom egy része-akik nem rendelkeznek diplomával a nyelvvizsga hiánya miatt- rossz szakemberek. Ha ez valóban így lenne már rég csődbe ment volna a cég!

      1. A pontosság kedvéért: elolvastam újra a bejegyzést, és sehol sem “lustázom le” azokat, akik nem szerezték meg a nyelvvizsgát. Ha ön ezt olvasta ki belőle, ám legyen, szíve joga. Nem hiszem, hogy ez bármilyen konkrét szöveghellyel igazolható lenne, de próbálja meg. Ha második elolvasás után sem lenne világos a bejegyzés fő mondanivalója: az MSZOE-t és Keszei Sándort kritizáltam, mert ezzel az akcióval iszonyatos károkat okoznak a hazai nyelvoktatás ügyének és ezen keresztül a tanulóknak.

  35. Kedves Márk,
    Hol írtam elvárt szakmai középfokúról? Egyáltalán, mióta követeli ezt a törvény?
    Mit gondoljak arról a programozóról, aki nem ismeri középfokon az angol nyelvet, ami ismereteim szerint Önöknél a munka szerves része?
    Mit gondoljak arról a szakemberről, aki egy ilyen gyorsan változó szakmánál nem képes a szakirodalmat idegen nyelven követni? Vagy várnak mindenből a magyar fordításra?
    Tudja mit, nem gondolok inkább semmit.
    Ön szerint ez tényleg elviselhetetlen követelmény?
    Érettségizni bármilyen nyelven lehet. Önöknél az angol nyelv ismerete nem kellene, hogy szakmai követelmény legyen?
    Csak mert a mi cégünknél az informatikusok körében nagyon is az.
    Tényleg másik Magyarországon élek….

    1. Hol írtam, hogy a szakmai nyelv ismerete nálunk nem követelmény? Én azt írtam, hogy a nyelvvizsga nem követelmény! Nagy különbség. Ha jobban elolvasta volna a korábbi kommentjeimet akkor olvashatta volna, hogy hozzám jöttek már úgy nyelvvizsgával, hogy nem volt mögötte megfelelő tudás.! És volt már hogy valaki nyelvvizsga nélkül is nagyon jól beszélte a szakmai angolt -és az nekem bőven elég volt!
      Ami a szakirodalmat illeti, nekem a szakmámon kívül van egy csomó hobbim (csillagászat, történelem, kriptonzoológia…) Én eddig még nem találkoztam olyan külföldi nyelvű szakirodalommal ami a megjelenését követő egy-két hónapon belül ne jelent volna meg az interneten magyarul!

      1. Korábban sem volt már értelme egy ilyen színvonalú vitának, de mostanra ez még egyértelműbb lett. Ha valaki “kriptonzoológiát” ír, attól már nem is meglepő, ha nem találkozott még olyan “külföldi nyelvű” szakirodalommal, ami egy-két hónapon belül ne jelent volna meg magyarul. Ez igaz is a Velvet és a Blikk szintjén, meg talán még fölötte is, mondjuk Nők Lapja. Az viszont, amit hagyományos értelemben szakirodalomnak neveznek, hát az bizony nem ez. És az az esetek legnagyobb részében (szakterülete válogatja, nyilván) bizony nincs meg magyarul, még két év múlva sem – egyszerűen azért, mert fölösleges lefordítani, mert nincs rá kereslet, ugyanis az adott területen mindenki eredetiben olvassa. Aki meg nem tudja eredetiben olvasni, annak nyilván fogalma sincs róla, hogy ilyesmi egyáltalán megjelent, tehát igénye sincs rá.
        Hát így történhet, hogy Márk egy-két hónapon belül magyarul olvas minden komoly kriptonzoológiai szakcikket.

        1. Kedves Angol.info! Ön írta azokat a bizonyos Nők lapja és Blikk szintű szakirodalmakat, hogy tudja miről van szó?
          Vagy egyáltalán olvasta őket?
          Ön megint látatlanban vagdalózik és lehurrog! Én mikor szakirodalomról beszéltem nem pletykalapokra gondoltam. Azért ennyi eszem nekem is van! Elhiheti, ha a saját szakmám szakirodalmát innen szerezném be akkor talán nem lennék cégvezető! A legtöbb szakirodalom bizony megjelenik egy-két hónapon belül magyarul is. Egyrészt mert van rá igény. Annak ellenére, hogy jól beszélek angolul és németül én is szívesebben olvasok magyarul és én is igyekszem magyarul is megszerezni a külföldi szakirodalmakat!
          Az, hogy Ön nem találja meg őket a az interneten még nem jelenti azt, hogy azok nem léteznek. Az mondjuk igaz, hogy nehéz őket megtalálni. Ezeket nem hirdetik sehol. Jó részük torrent oldalakon jelenik meg, de aki tudja, hogy hol kell keresni az megtalálja. És elég sokan megtalálják.
          Komolyra fordítva a szót, én nem a nyelvtanulást bírálom-főleg, hogy én is nyelveket beszélő ember vagyok. Én ezt az adminisztratív maximális tudásra törekvő rendszert bírálom ami inkább megy rá a lexikális tudásra és a papír osztogatásra mint a gyakorlatra. És ez sajnos igaz a nyelvoktatásra is.
          Egy saját példa. Én is a magyar nyelviskolai rendszer keretei között tanultam a nyelveket. Jórészt szakmait. Kétségtelen, hogy szakmai szinten nagyon jól elboldogulok -ami elengedhetetlen ebben a pozícióban. Az igazán érdekes az volt amikor kimentem külföldre. Én Zsolttal ellentétben meg tudtam szólalni, de igazából mindenkivel mint szakember tudtam beszélgetni. Az olyan egyszerű hétköznapi témákhoz mint a család nem nagyon tudtam hozzászólni. De amire nem voltam igazán felkészülve az az, hogy egy anyanyelű emberrel szemben én nagyon nagy hátrányban leszek. A sok évi tanulás, a nyelvvizsgák adtak nekem egy hamis biztonságérzetet. Azt hittem, hogy egy felsőfokú és egy középfokú nyelvvizsgával már mindenkivel szóba tudok állni. Ahhoz képest Düsseldorfban a nemzetközi vásáron három német háromféle “nyelven” beszélt. Hiába tanultam és volt nyelvvizsgám németből a slenget nem tanították meg nekem. Londonban elmentem színházba. Semmit nem értettem a darabból! Hiába “tudtam” angolul. És utána beszélgetni se tudtam róla. nem értettem az angol humort.
          Lehet ez így most furcsán hangzik, de egy nyelv ismeretéhez ezek mind hozzá tartoznak, de én ezt nem tudtam. Korábban nem jártam ki külföldre, külföldi ismerősöm se volt. Ide haza meg a nyelvtanáraim irányítását követve tanultam a nyelveket. Mivel ők voltak a tanárok én meg a tanuló ezért rájuk hallgattam. Pedig lehet jobb lett volna a CNNt nézni vagy egyszerűen kimenni külföldre. Ha könyvet olvastam az mindig valami tudományos könyv volt ami szintén nem a hétköznapok nyelvén íródik.
          Nekem ez az aggályom a nyelvvizsgával és a magyar nyelvoktatással szemben. Kommunikáció központú és anyanyelvi szintű nyelvoktatási rendszer kellene, ahol valós életszituációkra készítenek fel és nem a nyelvvizsga lerakására aminek így is elég borsos az ára.
          Maga a vizsga pedig legyen az élet.

          1. Hogy én mekkora marha vagyok, hogy egy ilyesmire válaszoltam egyáltalán… vagdalózik… istenem… a kriptonzoológus. Mintha a “proponáló” Keszeit olvasnám… Refereed journalek fordítása magyarul torrenten… ja, torrenten csak az van. Az összes magyar biológus meg többi tudós onnan szedi őket, mert jobban szeretnek magyarul szakcikket olvasni, mint eredetiben, és nyilván a fordítás is olyan színvonalú, hiszen ingyen készült (torrent!). Egyetlen szakfolyóirat címét írja már meg, aminek rendszeresen megjelenik a magyar fordítása… Ideális esetben egy “kriptonzoológiai” kiadványt szeretnék olvasni.
            Nem egy világban élünk, hogy Arabellát idézzem.
            (Ne válaszoljon, csak leszögezem, hogy hamis az a beállítás, miszerint én nem a kommunikációközpontú nyelvtanítást szorgalmaznám, és ezt az állítását sem tudja igazolni tőlem vett idézetekkel.)

          2. Megfogadtam, hogy nem írok többet, de erre muszáj reagálnom.
            Kedves Márk, itt és az előző hozzászólásában akkora marhaságot mondott, hogy döbbenet. Ráadásul lódít, és igen nagyot.
            Ha valamiben otthon vagyok, akkor az a tudományos szakirodalom. Szíves tájékoztatásául közlöm, hogy a tudományos folyóiratokban megjelenő cikkeket NEM fordítják magyarra. Se két hónap, se két év múlva. Nincs értelme, mert bizony mindenki eredetiben olvassa, és nem azért, mert ilyen sznobok vagyunk és a nyelvtudásunkkal villogunk, hanem azért, mert sokszor nincs is az egyes fogalmakra magyar nyelvű szókészlet, a konferenciákon angolul beszélnek (igen, sokszor még itthon is, mivel gyakoriak a vendégelőadók), és ha MI írunk tudományos közleményt, azt is angolul kell. A kutatóintézetekben és gyógyszergyárakban a jelentések, pályázatok, beszámolók, akár szóban, akár írásban angol nyelvűek. A tankönyvek egy része már angol, azt sem szokták fordítgatni. Ugyanis ez a terület igen gyorsan fejlődik, évente adhatják ki az új könyveket, ugyan mit fordítgassanak rajta? Elemi követelmény az angol középfokú ismerete.
            Az egyetemeken rengeteg vendéghallgató és vendégelőadó van, akik nem tudnak magyarul. Voltak előadásaink, amit emiatt eleve angolul tartottak. Ja, tudom, elitképzőre jártam…. Vagy fogalmazzak úgy, hogy ez a normális felsőfokú képzés színvonala?
            Ön legfeljebb a Természet Világát olvassa, mert a valódi szakirodalomról gőze nincs. Ha lenne, ezt nem írta volna le.
            Ami pedig a külföldön való “dadogást” illeti…..Folyékonyan, választékosan, pontosan kifejezni a mondandóját majd akkor fogja tudni, ha eléri a felsőfokú szintet. Tudja, a középfokú nem elég rá. Két nyelvvizsgával a háta mögött erre még nem jött rá? Elég hihető, mit ne mondjak…..
            Ami pedig a megkövetelt nyelvvizsgát illeti: Ön olyan szaknyelvet kér az embereitől, amilyet akar. De a diplomához, tudtommal, nem szaknyelvből kell vizsgázni. Tudtommal.

  36. Arabella kommentjéről jutott eszembe: http://citeseerx.ist.psu.edu/stats/articles?y=2010
    Mert hát ne a biológiáról beszéljünk, maradjunk a számítógépek tudományánál, mert az Márk területe. Szóval, a fenti linken találhatók 2010 legtöbbet hivatkozott publikációi (szeptember 14-ig bezárólag) ebben a témában. Bár ezeket nyilván nagyrészt ismerte, mert azt írta, hogy követi a szakirodalmat :). Szóval ezek nyilván mind megvannak magyarul, mert az az egy-két hónap már eltelt. Tényleg?

  37. Kedves Angol.info. Egy betűt elütöttem gépelés közben. Ha Ön ezen képes kiakadni akkor sajnálom!
    Kedves Arabella! Ön honnan veszi, hogy nem ismerem a szakirodalmakat és nem olvasok angolul vagy németül? Azért mert ön és környezete nem keresi a szakirodalmakat magyarul még nem jelenti azt, hogy más sem. És azért mert Ön nem találja őket még nem jelenti azt, hogy nem léteznek.
    Ön megint nem olvas figyelmesen. Nem most vannak gondjaim a nyelvvel, hanem mikor kimentem külföldre. Szinte az alapoktól kellett újra kezdeni a tanulást. Pedig volt felsőfokú nyelvvizsgám is.
    Abban igazuk van, hogy az angol a nemzetközi nyelv, de szépen néznénk ki, ha már itthonra is az itthoni cégekhez is angol nyelvű beszámolót kéne készíteni.
    Miért nem kezdeményezzük akkor, hogy idehaza is az angol legyen a hivatalos. Mindenki angolul tanulna és akkor nem lennének ezek a nyelvi problémák!
    “Ami pedig a külföldön való “dadogást” illeti…..Folyékonyan, választékosan, pontosan kifejezni a mondandóját majd akkor fogja tudni, ha eléri a felsőfokú szintet. Tudja, a középfokú nem elég rá.”
    Nos akkor ezek tükrében mi értelme van egy alapfokú vagy középfokú nyelvvizsgának. Akkor már eleve olyan tudást kéne adni ami használható is. Ami a középfokú szakmai nyelvvizsgát illeti az jó néhány helyen követelmény a diplomához. Pl a Szolnoki Főiskolán!

    1. Ünnepélyesen megfogadom, ez az utolsó kommentem, mert teljesen felesleges.
      “Szinte az alapoktól kellett újra kezdeni a tanulást. Pedig volt felsőfokú nyelvvizsgám is.”
      Ez az a mondat, ami, már megbocsásson, de teljesen hiteltelenné teszi az egészet. Hadd ne magyarázzam meg, miért. Ködlő fogalma nincs arról, hogy mit vár el egy felsőfokú nyelvvizsga.

      “Nos akkor ezek tükrében mi értelme van egy alapfokú vagy középfokú nyelvvizsgának. Akkor már eleve olyan tudást kéne adni ami használható is. ”
      Kíváncsi lennék arra a huhogásra, ami akkor lenne, ha a felsőfokú nyelvismeretet várnák el a nyelvvizsgához. Úgyhogy inkább no comment.

      “Abban igazuk van, hogy az angol a nemzetközi nyelv, de szépen néznénk ki, ha már itthonra is az itthoni cégekhez is angol nyelvű beszámolót kéne készíteni.”
      Ebben a kérdésben pedig nem vitatkozom. A cégek jelentős részének nemzetközi kapcsolatai vannak, a partnerek betekintést kérhetnek, ezért az angol nyelv. Mivel a jelek szerint erről gőze sincs, ezért értelmetlen a további eszmecsere.

      Lassan írom, hogy megértse: a tudományos világban angol nyelvű a szakirodalom. NEM fordításból dolgozunk, amit a torrentről töltünk le. Kapise?
      Ezennel búcsúzom. További sok sikert a saját egyszerű kis világához……

      1. Ön csak tudja elvégre bele lát a fejemre. Ismeri az élettörténetemet.
        Amiket leírtam azok megtörténtek velem! -Persze nem muszáj elhinnie. Ahogy már korábban is írtam ön a papírok erejében hisz! Ugyan miért hazudnék? Megkaptam a felsőfokú és középfokú nyelvvizsgámat és alig tudtam a tanultakat odakinn hasznosítani. Akármilyen hihetetlen, de ez történt. Sajnos az nem úgy működik, hogy megtanulunk egy nyelvet levizsgázunk belőle és máris tudunk beszélni! -bár így lenne!
        Az igaz, hogy vannak nemzetközi kapcsolataink és ott valóban az angol a nyelv, de minden dokumentációnak megvan a magyar megfelelője.
        Ami a követelményeket illeti, vagy kérjünk normális nyelvtudást a főiskolásoktól-ergo felsőfokút vagy ne kérjünk semmit! Annak nincs sok értelme, hogy egy használhatatlan középfokot kérünk. Akkor már teremtsük meg óvodától kezdve a színvonalas nyelvoktatást és törekedjünk arra, hogy az érettségiig mindenkinek legyen felsőfokú nyelvtudása (és nem nyelvvizsgája)

        1. Próbáljon már meg kilépni a saját világából. Azért, mert maga személyesen tapasztalt valamit, az még nem jelenti, hogy minden esetben így volt. Ha valaki megivott egy pohár vizet, majd meghalt, abból nem következik, hogy a víz halálos. Az ön nyelvtudása és nyelvvizsgája így alakult – ebből még semmi nem következik. Persze, erre leírja majd, hogy még ismere rengeteg ilyen esetet…
          Én is nagyon szeretném már befejezni ezt a totálisan értelmetlen vitát. Nem hagyjuk abba?

          1. Arabella és Ön ugyanúgy a saját történetükkel jönnek elő! Önök ugyanúgy állítják, hogy a papír egyenlő a tudással, ahogyan én állítom az ellenkezőjét.
            Az egész vitát Ön kezdeményezte azzal, hogy megjelentette a cikket anélkül, hogy egy kicsit is a dolgok háttere mögé nézett volna. Én saját élettapasztalatokat írtam le, azt amit személyesen mint magán ember és mint munkaadó megtapasztaltam. Ön meg szakmai dolgokkal jön elő, miközben olyan embereket lustáz le akik valami miatt az Ön szakmai nézeteinek ellent mondanak.
            Gondolom rólam is megvan a véleménye mert merem igazolni, hogy a papír sokszor köszönő viszonyban sincs a tudással!

      2. “Lassan írom, hogy megértse: a tudományos világban angol nyelvű a szakirodalom. NEM fordításból dolgozunk, amit a torrentről töltünk le. Kapise?
        Ezennel búcsúzom. További sok sikert a saját egyszerű kis világához……”
        Kedves Arabella. Búcsúzóul írom, hogy én fordításokból ugyanolyan jól és eredményesen tudok dolgozni, mint az eredeti szakszövegből. Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy az én világom nagyon sikeres és írom le úgy, hogy az én szakterületem nagyban hozzá járult ahhoz, hogy az Ön szakterülete elérje a meglévő sikereit. Elárulom, hogy az én szakterületemen rengeteg ilyen elvont ember dolgozik. Sokaknak megfelelő végzettsége sincs, mégis sok olyan fejlesztés köszönhető nekik amiket talán az Ön cége is napi szinten használ! Ezt csak azért írom le, hogy így gondoljon az olyanokra mint én vagy azokra akiket itt lehurrogott mert nem az Ön nézetét tükrözik!

  38. Márk, ez már több mint kínos. Előbb azt írja, hogy én meg Arabella a saját történetünkkel jövünk elő, aztán meg azt, hogy szakmai dolgokkal jövök elő? Igen, én szakmai érveket írtam – ez ugyanis a szakmám. Önnek nem, de ez nem akadályozza meg abban, hogy véleményt mondjon. Saját tapasztalatai alapján. De ne képzelje, hogy ettől szakmailag érvényes lesz a véleménye.
    Hol írtam én, hogy a papír egyenlő a tudással? Sokadszor írja ezt, és sokadik kérésemre sem tudta idézettel igazolni.
    Ugyanez ez igaz a “lelustázásra” is. Másodszor is leírja ezt a vádat, de ezt sem támasztotta alá idézettel, pedig ezt is kértem. Harmadszor ne írja, le kérem.
    “Gondolom rólam is megvan a véleménye mert merem igazolni, hogy a papír sokszor köszönő viszonyban sincs a tudással!”
    Igen, kialakult egyfajta kép bennem önről, de ennek nagy jelentősége nincs, ez minden kommunikációs szituációban így történik.
    Nem, nem igazolta, hogy “a papír köszönő viszonyban sincs a tudással” – csak a személyes tapasztalatait és véleményét írta le. A bizonyításhoz ennél több kell.
    De ismét nem vette észre, vagy csak szándékosan csúsztat, hogy itt nem erről szólt a “vita”, bár elég komoly túlzás ezt vitának nevezni.
    Ismételten javaslom, hogy hagyjuk abba.

  39. “Hol írtam én, hogy a papír egyenlő a tudással? Sokadszor írja ezt, és sokadik kérésemre sem tudta idézettel igazolni.”
    Ha szó szerint nem is ezt mondja, de a fórumhoz kapcsolódó cikkben ami a nyelvvizsga kötelezettség szükségességét igazolja lényegében ezt mondja ki!
    Az egész cikk és a fórum is arról szól, hogy szükséges e a nyelvvizsga a diplomához vagy nem!
    Ön azt mondja, hogy igen, én és mások azt mondjuk, hogy inkább nyelvtudás kéne mint nyelvvizsga.
    Én azzal érvelek-saját tapasztalatból, hogy a nyelvvizsga megléte nem jelenti feltétlenül a nyelvtudás meglétét. Ugyanakkor Ön erre rácáfol. Sőt Ön és Arabella azt állítja, hogy akinek van nyelvtudása az le tud tenni egy nyelvvizsgát, ugyanakkor aki nem tud letenni egy nyelvvizsgát annak Önök szerint a megfelelő nyelvtudása sincs meg. Ergo az egész a papírra van kihegyezve.
    Őszintén szólva nekem nem a nyelvtudással van a bajom, hanem a papírral és azzal, hogy Önök egy nagyon papír alapú oktatási rendszer mellett érvelnek. Nekem az a véleményem, hogy ez hiba. Pétert és Pancsikát már régóta osztogatják. Pétert vagy Ön vagy Arabella nyíltan is le lustázta, mert nem tudja megszerezni a nyelvvizsgát. -Nálam igazából ez verte ki a biztosítékot! Én saját környezetemen kollégáimon látom, hogy a nyelvvizsga megszerzése nem egy egyszerű feladat. Pedig elhiheti körülöttem nem dolgoznak lusta és buta emberek! Eleve a szakma nem tűr meg ilyesmit. Mégis milyen bizonyítékot mutassak be Önnek? Vigyek el Önhöz egy angol nyelvvizsgával rendelkező embert aki nem tud angolul?
    ha készítenének egy kis közvélemény kutatást, csinálnának felméréseket vagy tegyük fel elmennének egy állásbörzére ott önök is leszűrhetnék azt amit én tapasztaltam. fentebb már írtam, hogy szoktam felvételiztetni. Elég sok jelentkező volt már aki lobogtatta a bizonyítványát, de nem volt mögötte vagy szakmai vagy nyelvtudás.
    A vita lezárása érdekében tennék egy javaslatot.
    Végezzenek a főiskolákon a nyelvszakosok vagy nyelvvizsgával rendelkezők körében felmérést! Referenciaként mondom, hogy korábban az érettségizettek körében csináltak hasonlót. Felmérték, hogy az érettségi után 1 évvel mennyi tudás maradt meg bennük és hogy meg tudnák e újra csinálni az érettségit.
    Egy hasonló fórumon valaki azzal hurrogott le, hogy miért nem tiltakozom az államvizsga vagy a szigorlatok ellen-mondván, hogy azok is elég nehezek és azon is sokan elbuknak. (lehet ez már itt is elő jött)
    Nos ha végig nézzük a különböző oldalakat és közösségi fórumokat láthatjuk, hogy egyedül ez a nyelvvizsga a szálka a legtöbb diák szemében! És véletlenül se a nyelvtudás ellen van a dolog kihegyezve.
    Sok diák újabban-és jogosan pl azt sérelmezi, hogy megszüntették a szigorlatokat a kötelező szakmai gyakorlatokat illetve a szakirányokat! -ergo ebből látható, hogy nem a könnyebbik utat keresik a hallgatók!

      1. Ez engem is érdekelne! Az érettségi vizsgálatról én is hallottam! Szerintem itt is érdekes statisztika jönne ki. és ez akár az egész vita végére pontot tehetne!
        Én mindenesetre azon az állásponton vagyok, hogy magát a nyelvoktatást alaposan meg kell reformálni. Én a skandináv mintát venném át ahol az állam minden középiskolásnak finanszíroz egy fél év külföldi utat, ahol nincs más dolguk csak a nyelv tanulása!
        Magában a nyelvoktatásban pedig a cseh módszert vezetném be!
        -de erről nem írok részleteket. Angol.info biztos ismeri-remélhetőleg!

        1. Érdekelne egy link, ami alátámasztja ezt “az állam minden középiskolásnak finanszíroz egy fél év külföldi utat, ahol nincs más dolguk csak a nyelv tanulása” állítást. De korábban sem kaptunk soha semmilyen linket vagy bármilyen más konkrét bizonyítékot egyes állítások alátámasztására, úgyhogy valójában ebben sem reménykedem. Én azért adok egyet: http://ec.europa.eu/education/languages/archive/policy/report/sweden_en.pdf – itt a svéd EU-jelentés van az ottani nyelvtanításról. Finanszírozott külföldi félév természetesen nincsen benne. Nem hiszem, hogy szerénységből hallgatták el.
          Az remek, hogy ötletei is vannak országos szintű idegen nyelvi politikára; gondolom, szigorúan szakmai alapon mond véleményt, mert ehhez is ért. Ennek kicsit ellentmond a szóhasználata – nincs ugyanis “cseh módszer” (hétköznapi szóhasználatban még elmegy az ilyesmi, de hát itt szakmai területen vagyunk, ugyebár). Van helyette cseh idegennyelv-politika – (a módszer szó mást jelent, de hát ezt a kolléga úr (??) tudja) viszont tévedett feltevésében, mert én nem ismerem. Ne fárassza magát, nem fog meggyőzni róla, hogy ciki nem ismerni. Majd ha a szakmában beszédtéma lesz a brilliáns cseh idegennyelv-politika, megismerkedem vele. De egyelőre nem az, bár gondolom, ön szerint ez nem jó. Írja már meg, mi a szakmája, én is biztosan tudok marhaságokat írni a villanyszerelésről vagy a csirkekeltetésről. Ha mégis valamit akarna mesélni a csehekről, figyeljen rá, hogy linkekkel támassza alá az érveit, mert hülyeségeket nem fogok kiengedni, nem fárasztom magam a cáfolatokkal (lásd államilag finanszírozott félév külföldön a skandináv országokban). És a továbbiakban az olyan hozzászólásokat sem fogom kiengedni, amik korábban többször elismételt és mindannyiszor hamisnak bizonyult állításokat tartalmaznak (röviden: hülyeség).

  40. 448 hozzászólás után semmi értelme olyasmiket leírni, amik korábban már többször is szerepeltek. Gyalázkodni szintén felesleges, azt sem fogom kiengedni. Tessék új érveket felhozni inkább. Az sem lenne rossz, ha reflexiókat olvashatnék az általam írt cáfolatokra; eddig sajnos kizárólag az általam írtak válaszok teljes negligálásával találkoztam. Ami a skandináv kérdést illeti, hogy egy konkrét pontot is kiemeljek: olvastunk egy állítást, amire kértem bizonyítékot; nem kaptam; megadtam linket, ami megkérdőjelezhetővé teszi az állítást; válaszlinket erre sem kaptam. Javaslom ezt a linket tanulmányozásra: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vita – érdekes, bár nem meglepő, hogy angolul ez az oldal is sokkal részletesebb: http://en.wikipedia.org/wiki/Debate
    Még valami: hozzászólás megírása előtt érdemes megnézni ezt az oldalt: http://en.wikipedia.org/wiki/Fallacies

  41. Kedves Angol info és Arabella. Rég nem írtam ide és ahogy én látom más se nagyon írogat.
    Korábban sok vitánk volt arra vonatkozólag, hogy kell e a nyelvvizsga vagy sem. Mivel cégünknél elég sok embert érint ez a probléma úgy döntöttünk, hogy felvesszük a kapcsolatot egy oktatási stúdióval ami cégeknek tart nyelvórákat. Mi ezzel kívántuk segíteni dolgozóinkat!
    Maga a cég egy 5-10 fős csoportért havi 300 ezret kért. Mi 2 hónapig fizettük! A tapasztalat az volt, hogy a dolgozóink szinte alig haladtak a tanulással! Mielőtt bárki bármit is mondana nem a dolgozóinkkal volt a probléma. Nálunk a lusta, trehány emberek egyszerűen nem állják meg a helyüket. Engem az egész nyelvoktatás nem érintett, ezért nem is ismert a tanár. Néhány órára csak úgy kíváncsiságból beültem mintha én is egy dolgozó lennék aki a nyelvet most tanulja. Ha ezzel a módszerrel megy a nyelvoktatás mindenütt-márpedig sok helyen így megy- én nem csodálkozom, hogy sok embernek probléma a nyelvtanulás. Magának a szakmai nyelvnek az oktatása szinte hiányzott! Pedig mi azt kértük és a dolgozóink már rendelkeznek némi angol alappal! A kommunikáció úgyszintén hiányzott az órákról! Úgy érzem, hogy én most tapasztaltam meg azt, amiről sokan itt és más fórumokon már írtak ezzel kapcsolatban.

    1. Alig hiszem, hogy lenne értelme folytatni ezt a témát, főleg ilyen nehezen hihető sztorikkal. Egyrészt abból a tényből, hogy önnek egy tanárral állítólag negatív tapasztalata volt, messzemenő következtetéseket levonni komolytalan. Másrészt nehezn hihető ez a 300 ezres díjazás egy hónapra. Ennyiért 100 órát is lehet kapni egy nyelviskolán keresztül közvetített tanártól, és alig hiszem, hogy egyetlen csoport számára (mert ezt írta) havi 100 órát tartottak volna, mert az több mint napi 4 – akkor mikor dolgoznak? Szóval, mese, hogy finom legyek. Ha mégis igaz, hogy mondjuk havi 16-20 óráért számláztak 300 ezret, akkor megint magát teszi nevetségessé, hogy nem nézett körül rendesen, mert akkor látta volna, hogy komoly, minősített nyelviskolák ennél sokkal olcsóbban tanítanak. Egyáltalán, nehezen hihető, hogy valaki ennyi pénzért egy teljesen ismeretlen tanárt szerződtet. Tanárt úgy kell találni, ahogy már korábban is többször leírtam: körbeérdeklődni barátoktól, ismerősöktől, hogy ők ajánljanak valakit.

  42. A történetnek sajnos még nincs vége. Az egyik óra után oda mentem a tanárhoz (ő persze nem tudta, hogy ki vagyok) és megkérdeztem, hogy hogy fogok így eljutni a nyelvvizsgáig!
    Elárulta, hogy nagyon jó kapcsolataik vannak a BME-nél és a TELC-nél!
    Ők arra készítenek fel, hogy a nyelv vizsgán átmenjenek és nem a nyelv használatára. Elmondta, hogy ők tipikusan a tömeg oktatásra mentek rá, mivel a nyelvvizsga hiány, és a statisztikák szépítése tömegeket kényszerít arra, hogy nyelveket tanuljanak.
    Kaptam tőle egy e-mail címet. Írtam arra és az volt a válasz, hogy némi pénz ellenében bárkit-akinek minimális nyelvtudása van átsegítenek egy középfokú szakmain! Ettől a tanártól azt is megtudtam, hogy a vizsgákon bizonyos százalékot direktben megbuktatnak, mert ha mindenki átmenne a vizsgákon aki tud akkor nem tudnának a nyelvvizsga központok és a vizsgáztatók miből megélni!
    Egy kis nyomozás után a neten én is megtudtam, hogy jól szervezett hálózatok működnek ebből a célból!
    Lehet most erre gombot varrni- én leírtam amit tapasztaltam méghozzá úgy, hogy jó magam is nyelveket beszélek és nagyon fontosnak tartom a nyelvtudást! Mindenesetre a hallottakkal-tapasztaltakkal nem tudok mit kezdeni. Mindenesetre az tény-amiről én már korábban is írtam-, hogy jöttek már hozzánk is felvételizni nyelvvizsgával és egy kukkot nem tudtak.
    Mindenesetre elgondolkoztató, hogy mire adott ki a cégünk havi 300 ezret és, hogy ezek után is érdemes e a diplomás-nyelvvizsgával rendelkezők után hajkurásznunk.

    1. Ez pedig már végképp a mese kategóriája. Nem, nem segítenek át senkit minimális nyelvtudással a nyelvvizsgán. Nem, nem lehet megvesztegetni a nyelvvizsgáztatókat, mert azzal egyrészt bírósági eljárást kockáztatnák, másrészt a megélhetésüket veszítenék el, örökre. Nem, nem igaz, hogy “bizonyos százalékot direkt megbuktatnak”. Magától is megbukik úgyis, aki nem tud annyit. Ha olyat buktatnának meg, aki megfelelő szinten tud, azzal hatalmas kockázatot vállalna az adott nyelvvizsga-központ, mert törvényi kötelességük felülvizsgálati lehetőséget adni, és ha kiderülne a szakmai hiba, akkor az akkreditációjukat veszélyeztetnék.
      Kedves Márk, kérem, ne terjesszen több alaptalan marhaságot. Megértem, hogy zavarja, hogy nem kapja meg a diplomáját, mert nem tudja megszerezni a nyelvvizsgát. Megértem, hogy az önbecsülése miatt adja ki magát cégvezetőnek, és meséket talál ki, de annyira átlátszó a dolog, hogy csak magát égeti. Ha valakinek kevés ismerete van egy témáról, az hamar kiderül az ilyen mesékből.

  43. Kedves Arabella, Péter, Márk és a “Többiek”!
    Én, és ismeretségi körömben nagyon sokan, Keszei Sándor urral értünk egyet, közöttük nyelvvizsgával és anélkül diplomát szerzett értelmiségiek.Keszei úr világosan és egyértelműen mutat rá erre a gondra.Ugyanis egy elhamarkodott hibás döntést kell helyre igazítani úgy, hogy az érintettek (nyelvvizsga nélküliek) megszerzett magasabb szintű szakmai ismereteik tudásaik se vesszenek kárba.Nem vagyunk mi olyan gazdagok, hogy ezt a luxust megendedhetnénk magunknak.Bízuk abban, hogy soronlevő új felsőoktatási törvény ezt a problémát keletkezésétől fogva rendezi.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .