Egy kifejezés, és ami mögötte (plusz mellette) van: pan out

A Twitteren találtam ezt a remek képet és képaláírást:

That horrible feeling when your brilliant dinosaur theme park idea doesn't pan out.
That horrible feeling when your brilliant dinosaur theme park idea doesn’t pan out.

Aki látta a filmet, annak nem is kell magyarázni a poént; a Jurassic Parkra utal, azon belül is a képen szereplő utas hasonlóságára a parkot megalkotó tudóst alakító Richard Attenborough-val:

Richard Attenborough in Jurassic Park

De nem is ez a lényeg, hanem a nyelvi része:

That horrible feeling when your brilliant dinosaur theme park idea doesn’t pan out.

Itt a pan out kifejezést ajánlom figyelmetekbe. Az adott mondatban úgy lehetne fordítani, hogy összejön vagy sikerül (az egész mondat kb.: Szörnyű érzés, amikor a dinoszaurusz-állatkert ötleted nem jön össze.) Azért hasznos ez a kifejezés nyelvtanulói szempontból, mert viszonylag ritka, mégis sok szituációban használható és könnyen szerkeszthető mondatba (nincsenek különösebben bonyolult nyelvtani szabályok rá), és kellemesen angolos hatást kelt a használata például vizsgaszituációban. Nézzünk néhány példamondatot anyanyelvi szerzőktől – az első rögtön egy kedvencem:

That was just a theory! There’s a lot of theories that didn’t pan out: lone gunman, communism, geometry…

Joey mondta ezt a Jóbarátokban (a lone gunman – ‘magányos tettes’ – a Kennedy-gyilkosság feltételezett elkövetőjére utal, de ezt az elméletet sokan kétségbe vonják).

Ömlesztve még egy adag példamondat:

  • Harold’s idea had been a good one even if it hadn’t panned out.
  • He’s happy with the way the deal panned out.
  • The eagerly anticipated kayaking trip never panned out.
  • The investment scheme didn’t quite pan out.
  • Fiona is very creative, although not all her ideas have panned out.
  • If I don’t pan out as a musician, I can always go back to school.
  • I’m glad to see that your business plan has panned out.
  • My plans panned out poorly.
  • Don’t worry. Everything will pan out okay.

Innen ered egyébként:

gold-panning

Gold panning, így hívják ezt a tevékenységet (aranymosás magyarul, nyilván). A pan pedig ‘serpenyő, lábas’, de ezt azért valószínűleg tényleg mindenki tudja. Szóval, ha a panből kimosták az aranyat, az siker volt, innen jött a pan out.

A pan out másik jelentése a filmkészítés szaknyelvéből van: ‘nyit (kamerával hátrafelé haladva)’ – szakmai érdeklődők itt tekinthetik meg.

Az idézetben szereplő theme park is megér egy rövid kitérőt: olyan gyakran tükörfordították különböző helyeken témaparknak, sőt, tematikus parknak, hogy mostanra ezt már nem is lehet félrefordításnak nevezni. Valójában a theme park egy olyan típusú vidámpark, ami egy adott témára épül (Disney-mesék, például, hogy csak a legismertebbet említsem) – nincs rá igazán elterjedt rövid magyar szó, marad a témapark, csak ezt néhányan hibáztatják a szó szerinti fordítás miatt (pedig rengeteg szó kerül be ilyen módon a nyelvbe, csak a folyamat kezdetén még furcsának hangzik). Kicsit hosszú lenne az adott témán alapuló vidámpark, nem?

A flash in the pan
A flash in the pan

De térjünk vissza a panhez, mert ez két érdekes és hasznos angol kifejezésben is szerepel. Az első a flash in the pan: szalmaláng(szerű teljesítmény), mondja rá a jelenleg legjobb szótár, a Lázár–Varga, és persze igazuk is van. Olyasmire mondják, amikor valami vagy valaki kezdetben nagyon jó és sikeres, de hamar visszaesik és kiderül, hogy hosszabb távon nem tudja ugyanazt a színvonalat nyújtani, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Álljon erre is itt néhány eredeti példamondat:

  • The concept turned out to be merely a flash in the pan and is no longer used.
  • He was named best new director of 1940, but his career was a flash in the pan.
  • At first, some of the major record labels thought rock ’n’ roll was just a flash in the pan.
  • I’m afraid that my success as a painter was just a flash in the pan.
  • Tom had hoped to be a major film star, but his career was only a flash in the pan.

A másik idióma: out of the frying pan and into the fire – talán ki is lehet következtetni a jelentését: cseberből vederbe. Vagyis amikor egy nehéz helyzetből úgy próbálunk szabadulni, hogy közben még rosszabb helyzetbe sodorjuk magunkat. Több alakban is használják, az and-et néha kihagyják a közepéről (out of the frying pan, into the fire), illetve létezik még a jumping from the frying pan into the fire változat is. Itt szépen részletesen elmondják az eredetét, érdemes elolvasni.

Példamondatok erre is:

  • When I tried to argue about my fine for a traffic violation, the judge charged me with contempt of court. I really went out of the frying pan into the fire.
  • Many kids who run away from unhappy homes discover they’ve jumped out of the frying pan into the fire when they try to live on their own.

A végére pedig egy amerikai kolléga videója kívánkozik, aki szintén a pan out jelentését és használatát magyarázza:

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .